Home » » Khasiat Bijirin

Khasiat Bijirin

BARLI

- Merupakan bijirin yang kaya dengan vitamin E.
- Banyak digunakan untuk membuat roti, minuman dan berbagai makanan yang berkhasiat.
- Air rebusan barli baik untuk memulihkan tenaga bagi mereka yang baru sembuh daripada penyakit.
- Ia dapat menyejukkan badan, melegakan kerongkong dan amat berkesan untuk meredakan
masalah perut meragam.
- Barli juga boleh menambah selera makan dan membantu proses penghadaman makanan.

KACANG SOYA

- Merupakan sejenis makanan popular di Malaysia.
- Bijirin ini digunakan oleh penduduk tempatan untuk membuat tauhu, tempe dan kicap selain
diproses untuk mendapatkan susunya.
- Kacang soya mengandungi 48 peratus protein, lesitin,vitamin dan zat galian.
- Untuk mendapatkan kulit yang cantik minumlah susu kacang soya!

BADAM

- Dapat meningkatkan kecergasan fizikal.
- Kandungan fiber yang tinggi amat bagus untuk kesihatan usus.
- Mengandungi kadar protein yg agak tinggi.
- Mengandungi zat besi, zink,copper, magnasium, kalsium dan vitamin E.
- Membantu menurunkan kadar darah tinggi disamping membantu menurunkan kolesterol.



0 Komen:

Catat Komen

 
Chatroom