Home » » Senaman jalan cepat

Senaman jalan cepat

30 minit untuk kesempurnaan kesihatan

Pengarah penyelidikan, Dr Steven N Blair, buat senaman jalan cepat sejauh 300 meter sepanjang koridor bilik hotelnya sebelum menyampaikan ucapan kepada kira-kira 100 orang yang terbabit dalam bidang kesihatan.

Jika ada masa lebih, Dr Blair pasti melakukan senaman jalan dengan lebih lama. Senaman, dengan yang paling ringkas ialah menaiki dan menuruni anak tangga dan bukan semata-mata berjalan, harus menjadi kegiatan harian setiap orang ke arah memperoleh kehidupan lebih sihat.

"Senaman yang terkumpul selama 30 minit adalah apa yang anda perlukan untuk kekal sihat dan mengurangkan risiko kesihatan", katanya.

Apa yang beliau maksudkan 'terkumpul' ialah masa 30 minit boleh dipecahkan kepada tiga senaman 10 minit setiap satu dalam masa sehari.

Jika senaman itu dilakukan, katanya, orang ramai sekurang-kurangnya akan berada dalam kategori sihat sederhana.

"Lupakan hasrat untuk menjadi kurus. Sememangnya sukar untuk mengurangkan berat badan tetapi seseorang itu masih boleh gemuk dan sihat dengan selalu bersenam", katanya.

Dr Blair, yang juga pengarah epidemiologi dan aplikasi klinikal di Institut Cooper Bagi Penyelidikan Aerobik di Dallas, Texas, berkata manusia umumnya pantas menyalahkan obesiti bagi pelbagai penyakit kronik dan punca kematian sedangkan ketiadaan kegiatan fizikal yang turut sama bertanggungjawab bagi peningkatan bilangan kematian di dunia, tidak diberi perhatian.

"Fungsi kegiatan fizikal berhubung kegemukan atau obesiti serta status kesihatan disebut-sebut dalam kebanyakan laporan dan cadangan tetapi ia mungkin tidak menerima penekanan sewajarnya.

"Kebanyakan laporan gagal menyebut kegiatan fizikal, terutama kecergasan fizikal", katanya.

Beliau berkata, cara hidup sihat dan aktif sememangnya dapat mengurangkan risiko bertambah berat badan dan ia sangat berguna dalam program mengurangkan berat badan.

"Tetapi, apa yang ramai tidak sedar ialah ia (kegiatan fizikal) juga memberikan manfaat kesihatan kepada individu yang gemuk atau amat gemuk", kata Dr Blair, yang juga bertubuh gemuk.

Katanya, satu laporan jurnal yang diterbitkan institutnya dua tahun lalu mendapati daripada 42,000 lelaki pelbagai usia yang dikaji dan dipantau selama 10 tahun, lelaki gemuk yang sihat kurang kemungkinan meninggal dunia dengan cepat berbanding lelaki kurus tetapi tidak cergas.

"Saya berlari setiap hari, kira-kira 35 minit hampir setiap hari. Ketika saya mula melakukan senaman larian, saya bertubuh gemuk dan kini saya masih lagi rendah dan gemuk. Dalam masa 35 tahun, saya sudah berlari lebih 800,000 kilometer.

"Saya berlari lebih jauh daripada 95 peratus lelaki berusia 53 tahun di Amerika Syarikat. Dalam tempoh itu, berat badan saya bertambah 40 paun tetapi saya masih lagi cergas dan sihat", katanya.

Beliau juga mendapati iklan mengenai produk atau program menguruskan berat badan hanya memberi tumpuan kepada faktor berat.

"Iklan memaksa orang ramai untuk menjadi kurus tetapi tidak semestinya cergas dan sihat", katanya.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sempena Hari Kesihatan Sedunia pada 7 April, mengeluarkan satu laporan yang menunjukkan bahawa kurang bersenam secara langsung dan tidak langsung menyumbang kepada anggaran 30 juta kematian setiap tahun dengan 80 peratus daripadanya adalah di negara membangun.

Laporan itu juga menyebut penyakit kronik yang berpunca daripada kurang bersenam, diet buruk dan merokok kini adalah punca utama kematian di setiap pelosok dunia kecuali kawasan Sahara di Afrika dengan Aids masih menjadi ancaman utama.

Mesej yang cuba disampaikannya ialah manusia harus mengamalkan cara hidup sihat.

Laporan itu jelas bersetuju dengan sesetengah hasil kajian institut Dr Blair bahawa kurang aktif dan paras kecergasan kardiorespiratori rendah (CRF) meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular dan lain-lain penyakit atau keadaan.

"Ini dapat dilihat dalam semua strata Body Mass Index (BMI) dan obesiti kelas II", kata Dr Blair.

BMI dikira dengan membahagikan berat (dalam kg) dengan ketinggian (dalam meter) padu. Jika BMI adalah antara 24.9 hingga 30, seseorang itu gemuk. Jika BMI lebih daripada 30, seseorang itu dianggap amat gemuk.

Dr Blair berkata, sesetengah hasil kajian itu juga mendapati paras rendah CRF pada lelaki yang gemuk atau amat gemuk adalah sama bahayanya dengan penyakit berbahaya lain seperti diabetes, merokok atau mempunyai paras kolesterol atau tekanan darah tinggi.

Walaupun Dr Blair percaya bahawa diet penting, beliau cenderung untuk mencadangkan supaya diadakan lebih banyak kegiatan fizikal.

Katanya, tidak terlewat bagi mereka yang berusia 100 tahun, warga tua di rumah penjagaan serta yang dalam keadaan kritikal untuk melakukan senaman dan meningkatkan kecergasan mereka bagi membolehkan risiko kesihatan dikurangkan.

Beliau juga mencadangkan program dan cadangan kesihatan awam serta usaha klinikal memberi lebih penekanan kepada kegiatan fizikal.

"Jangan rawat BMI, ia bukannya satu penyakit. Sebaliknya, rawat semua ini -- tekanan darah tinggi, paras kolesterol tinggi, diabetes, tahap kecergasan yang rendah", katanya.

Dalam senario rakyat Malaysia, obesiti semakin meningkat. .

Presiden Persatuan Pemakanan Malaysia, Dr Tee E Siong, berkata dengan penekanan diberikan kepada usaha seperti pemakanan sihat, mengurangkan kolesterol dan glukos dalam darah, adalah penting bagi orang awam sedar dan tahu imej tubuh dan BMI, dalam nilai-nilai normal, bukanlah perkara yang penting.

"Adalah lebih penting untuk memastikan bahawa seseorang itu aktif dari segi fizikal. Manusia harus terus aktif dan membabitkan diri dalam pelbagai bentuk kegiatan yang termasuk senaman jalan pantas, menaiki tangga dan memotong rumput", kata Dr Tee. -- Bernama 
Chatroom