Home » » Obesiti: Dua cara kuruskan badan

Obesiti: Dua cara kuruskan badan

Individu yang mengalami masalah lebihan berat badan dan obesiti hanya mempunyai dua cara terbaik untuk menguruskan badan.

Langkah yang perlu diambil ialah mengambil makanan seimbang dan melakukan senaman secara konsisten.Pakar Pemakanan dari Pusat Maklumat Pengurusan Berat Badan Bhd., M. Premila berkata, ini kerana usaha menguruskan badan perlu ditumpukan kepada proses pengurangan lemak badan dan bukannya air atau otot badan.


Menurut beliau, langkah menguruskan badan yang terbaik apabila seseorang dapat mengurangkan berat badan satu kilogram setiap minggu.``Individu perlu ingat, penurunan berat badan dengan kurang mengambil air akan menjadi sia-sia kerana ia hanya sementara,'' katanya ketika dihubungi, di sini.

Beliau memberitahu, kegemukan berlaku disebabkan ketidakseimbangan tenaga dalam badan.Katanya, ia berlaku apabila pengambilan tenaga berlebihan daripada penggunaan tenaga seperti pengambilan makanan tinggi kalori, lemak, gula, makanan segera, minuman berkabonat, hidangan makanan yang bersaiz lebih besar. ``Jika pengambilan tenaga secara berlebihan ini tidak digunakan oleh badan, maka akan mengalami pertambahan berat badan,'' ujarnya.

Oleh itu, kata Premila, adalah sangat penting individu gemuk dan obesiti mendapat nasihat pakar pemakanan dan doktor untuk memulakan langkah pertama menguruskan badan. Jelasnya, langkah menguruskan badan dengan cara menyekat makan, tidak makan, yo-yo diet dan makan snek yang mengandungi kandungan lemak dan kalori yang tinggi akan membuat individu tersebut gagal.

Sebaliknya, beliau menasihatkan mereka yang gemuk dan obesiti mengamalkan cara gaya hidup sihat agar mendapat bentuk badan yang ideal melalui cara pemakanan yang betul iaitu:-

* Makan lebih buah-buahan dan sayur-sayuran.

* Lebihkan karbohidrat kompleks seperti bijirin bergandum penuh.

* Kurangkan makanan berlemak, tinggi gula dalam diet.

* Kurangkan pengambilan lemak tepu daripada lemak haiwan.

* Lakukan aktiviti fizikal atau senaman sekurang-kurangnya tiga hingga empat kali seminggu, pada kadar 30 hingga 40 minit.

* Menjalankan aktiviti yang banyak pergerakan.

Bagaimanapun, tambahnya, jika seseorang yang obesiti dengan Indeks Jisim Badan (BMI) melebihi 25 dan mempunyai masalah kesihatan, dinasihatkan berjumpa doktor.

Oleh: AINUL ASNIERA AHSAN



62 Komen:

NOR ZARINA said...

NK TURUNKAN BERAT BADAN???

www.slimityourself.fizalstore.com

SY DAH CUBA DAN RASAI SENDIRI HASILNYA..
JGN RAGU DAN WAS-WAS..
ANDA BOLEH DAPAT BENTUK BADAN YG ANDA SENDIRI INGINKAN
TERIMA CABARAN INI!!!!~

putri said...

saya ingin turunkan berat badan tapi xboleh kerana selera makan keterlaluan..
boleh bantu saya dalam masalah ini

sharulnazeri said...

cara-cara terbaik untuk kuruskan badan dengan mengawal pengambilan kalori seharian..

untuk tips dan cara menguruskan badan dengan cepat, layari..

http://www.langsingmate5.com/jusmate5

rahsiakurus said...

hai kwn2,

ni ada cara efektif nk kurangkan berat badan.
dengan teknik mengira,x perlu berlapar malah kene mkn 3-5 kali sehari.
x perlu langsung mknn diet,duit pn jimat

www.rahsiakurus.webs.com

Awek Diet said...

nak bg penambahan.. ada juga lemak yg bagus untuk menurunkan berat badan, seperti lemak dari ikan salmon dan tuna (omega 3). anyway thanks for the tips!

Anonymous said...

sya sayt cbaran..

arra khairiah said...

keep trying to loose my weight...

Anonymous said...

asalkan dkat2 time nk dtg haid start lah kuat mkan cm mane nk kurgkn mkn,kdg2 pulak x lapar tp mult ni msty ni kunyah something......

shella said...

aku de pengalaman amik produk Sshapeup London. ak boleh makan pe je ak suke berat aku takkan naik tapi jadi ideal. mule2 ak xcaye pun tapi sebab member ak try tapi memang aku x sangka kesan die.
ni laman web die www.sshapeup.co.uk atau korang leh contact aku 012 2586089.

Anonymous said...

shella, u're right. i tried it before. it's worked as well. i listened mixfm this morning they all already advertise it there.thanks to Sshapeup, i get my life back.

Fitri Achmad said...

be pateint

Anonymous said...

halal ke produk sshape london tu

Anonymous said...

cara paling pantas nk buang lemak gunakan nazcon sauna. pelbagai produk menguruskan badan boleh didapati.sangat sesuai untuk orang yang sibuk bekerja dan tiada masa untuk bersenam.
boleh lawati laman web NAZCON SAUNA untuk maklumat lanjut atau hubungi saya di talian 013-2036993- aisyah/majid.
sesuai untuk lelaki dan wanita.

Anonymous said...

saya dah cuba ia berjaya

nini said...

okkkkkkk .. =)

Anonymous said...

As salam...

Hakikatnya, nak kurus perlu ada motivasi.
Kalau beli alatan senam, tp tak guna, tak guna juga.
Kalau beli ubat kurus, tapi tak konsisten, sama juga.
Kalau beli sauna, tapi malas nak guna, pun sama juga.
Yang penting kena ada displin, motivasi dan semangat.
Saya sendiri, hanya dengan aerobik dan diet, dptlah turunkan berat bdn 17kg dlm masa 3 thn. Agak lambat, tp lg selamat dan hrpnya dlm jangka masa yg panjang.

Lili said...

Macam mana nak kecilkan perut?sebab peryt saya terlalu buncit.makanpun tak banyak tapi perut buncit

PSYHUSK said...

lili, buat sit up boleh kot untuk mengatasi perut buncit ni atau jangan makan bersulamkan air..he..hee

gratis pil diet said...

tipsnya sangat menarik, tapi buat anda dan pengunjung blog ini, saya ingin informasikan ada salah satu perusahaan besar dunia mengadakan promo dengan mmbagikan gratis pil diep jika anda tertarik silakan kunjungi websitenya

amalina-bentong pahang said...

mcm 2 cita..pening kepala..tpi jgnlah risau..mkn sayur bnyak22..

tips kuruskan badan said...

Tips ni pun terbaik. Nak buat, buat, jangan bertangguh. Saya mohon share di wall post FB saya ya. Terima kasih daun keladi.

Anonymous said...

assalammualaikum,berat badan saya kejap turun kejap naik.apa perlu saya lakukan untuk kekalkan berat badan saya.

Anonymous said...

produk apa yg sesua untuk kuruskan badan secara sihat dan tiada kesan sampingan?

Anonymous said...

kalau begitu saya sahut cabaran ini dalam masa sebulan!..

rden said...

salam ade sesape pernah cuba teknik yg terdapat di website www.formuladietextreme.com kalu ada tlg bg review. Dgr citer tgh laris skrg

Anonymous said...

nak tanya ada x cara kuruskan badan yg membolehkan turun 10 kilo dalam 43 hari ?????????????

Anonymous said...

sekarang n sya tgh treatment kuruskn bdn dkt Adeline beauty shop..mudh2an berjaya..kli pertma kurang 700gm..

Miera said...

ermm saya pun tgh kuruskan badan... tapi x diet @ senam... sbb malas... hihihi

tapi sekarang tengah try premium beautiful dari akak ana...
dia kenal kan saya ngn pb ni
skrg dh turun 6kg dlm hampir sebulan
pakai je pb terus dpt shape badan yg ada curve

you all try tanya akak ana
http://www.premiumbeautiful.com.my/

akak tu baik sgt... cite je masalah kat dia..
dia akan try tolong

Detsy said...

Saya dah banyak kali Mencuba kaedah ini,kerap juga bersenam namun Selera makan saya agak besar,malah semakin saya cuba untuk menurunkan berat badan makin bertambah selera makan saya tolong bantu saya
http://isyaownblogie.blogspot.com

sha said...

salam,
just nak share ngan you all semua:
saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
1.jusmate 5
2.koko colagen
3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
5. dr. nordin darus formula
6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)...
8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah...itupun tak habis pakej tu........
9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba....
HUBBY??????tengok je......dia malas nak cakap....tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le...(terima kasih abang sayang)...( nakkan.. bini LAGI cantik ....)

nak di jadikan cerita... saya tertengok kawan saya di FB ...saya jarang tengok FB..ya allah......kurus (berat badn dah kurang...) dan cantik...saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan...
tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera 'trik'..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in 'real life'....mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
memang betul2 kurus...dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak 'ha-get' (tak rupa orang sakit pun)..
untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan...

saya??? terus cuba produk ni.....produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja...
perlu minum air ke?????? ye...tulah petua nya....sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)...saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter...

so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil...semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai.....
alhamdulillah......sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan....

kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..
lupa nak kenalkan diri saya:

INA- 016-2885776

shasha0376@gmail.com

sha said...

salam,
just nak share ngan you all semua:
saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
1.jusmate 5
2.koko colagen
3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
5. dr. nordin darus formula
6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)...
8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah...itupun tak habis pakej tu........
9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba....
HUBBY??????tengok je......dia malas nak cakap....tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le...(terima kasih abang sayang)...( nakkan.. bini LAGI cantik ....)

nak di jadikan cerita... saya tertengok kawan saya di FB ...saya jarang tengok FB..ya allah......kurus (berat badn dah kurang...) dan cantik...saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan...
tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera 'trik'..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in 'real life'....mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
memang betul2 kurus...dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak 'ha-get' (tak rupa orang sakit pun)..
untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan...

saya??? terus cuba produk ni.....produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja...
perlu minum air ke?????? ye...tulah petua nya....sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)...saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter...

so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil...semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai.....
alhamdulillah......sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan....

kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..
lupa nak kenalkan diri saya:

INA- 016-2885776

shasha0376@gmail.com

Hafiz Kinrara said...

Saya amalkan Zaniplus dari Gamat Healin. Dalam masa 2 minggu saya dapat mengurangkan berat badan sebanyak 1.5 kg...Sya mengamalkan juga minum air mineral sbyk 2 liter sehari..Zaniplus jgk dpt membantu memulihkan kecederaan dalaman dan luaran,mencantikkan kulit,memelihara mata dan memulihkan kepenatan juga merawat kencing manis...Ingin maklumat lanjut hubungi saya iss 0173543589...

anuar said...

produk klorofil, biogreen, riddance, omega squa dll mampu membantu di dalam menguruskan badan dan mengembalikan kesihatan tubuh badan. pesakit berpenyakit kronik digalakkan mencuba produk ini dan lain-lainnya. lawati klinking.fotopages.com. anuar 011 1830 0630

siti said...

banyak cara nk turun berat badan ni tapi nk senang tanpa besenam tanpa pil n tanpa pembedahan pakai CORSET TERAPI premium beautiful membantu anda menurunkan berat badan..just pakai dlm 3 bln 8 jam setiap hari secara disiplin..InsyAllah pasti berat badan turun..malah ia beri kontur badan yang ideal dan menarik..banyak dh testimoni yag dh cuba produk ni..nk tau lebih lanjut hubungi saya..

Anonymous said...

senang2 takyah makan setahun,,gerenti kurus.

Scha osman said...

follow my blog http://schaosman.blogspot.com/....for tips kuruskan bdan

Anonymous said...

saya xtau nk habaq gimana...semua mcm nk mmpromosikn produk msig2.mcm salesman n womn lak...bgi sy..nk kurus seng jew...kuatkan tekad...surely u can get what u want.insyllh...n my advise is b proud of ur self k

SAYA MAHU KURUS CABARAN 90hari BIOS LIFE SLIM said...

nice blog..jom jengah sini http://azaideris.blogspot.com/

Naziera Yusof said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

nk turun berat badan 1kg seminggu cmne, kdaan sy skrg nih 1kg sminggu naik.

yarz said...

hi no name.
add me at facebook. keray alis.
i will help you.:)

Anonymous said...

AMAL PEMAKANAN CAM ORG BPANTANG...berat sy lps bsalin 65kg...bpantang 40hr tuh saya mkn:

pg: bubur (sayur, tumis bwg putih gn myk sket sgt2, halia, lada hitam) lauk ikan bakar/ayam bakar

lopeh makan br mnum air suam (mnum air kunyit)

tghari: makan biskut dan milo 0 tanpa susu dan gula sket sgt


mlm: mkn biskut n minum susu o

time lain banyak mnum air suam dan makan buah oren sunkist shj kalo rase nk makan

Dr berat 65kg trus jd 45kg dlm ms 40hr hehehe...cubalah

Anonymous said...

salam saya dah banyak cuba produk kelangsingan badan tapi x tidak berjaya sebap nafsu makan keterlaluan... tlg beri nasihat yg natural...

Anonymous said...

saye pun same, usia 40an period kadang kalan 3-5 bulan tidak datang, jadi badan saye makin hari, makin gemuk, ada produk boleh selesaikan masalah ini?

Anonymous said...

Nafsu makan menjdi-jadi, dari 65kg ke 75kg. aku bingung udah laki aku romeo, pls info2 apa produk yang sesuai gua amik...please

Anonymous said...

ya kita kna kurus baru laki ska

Aziz Yusof said...

cara senang kurus

KHai said...

Info yang menarik... Anda juga boleh dapatkan tips cara menguruskan badan dari pakar diet yang telah membantu ramai lelaki dan wanita merealisasikan impian mereka untuk memiliki tubuh idaman serta tampil dengan penuh berkeyakinan sekarang dengan KLik Sini

Noor Azreen Ben Abon said...

wah terbaiklah..

Kuruskan Badan Sambil Makan McD?

Anonymous said...

sa nk tnya,,kalau berat 65kg dengan umur 18 dan ktgian 149.mcm mana nak turunkan bert bdan dgn bksan...sebb nafsu makan xdpt di kawal...dah cuba bnyak ubt2tan tp msh jga sama....makan makin bertambah kdng2 tgh mlm pun makan..

Anonymous said...

? silah jawab

Anonymous said...

sila jawab

steven said...

hai tanpa nama berkata..saya boleh membantu anda. Dengan program TRA,anda akan merealisasikan impian ada.ada email?lagi senang kita berhubung..

steven said...

hai tanpa nama berkata..saya boleh membantu anda. Dengan program TRA,anda akan merealisasikan impian ada.ada email?lagi senang kita berhubung..

Ben Abon said...

cara kuruskan badan yang bagus pernah saya baca! :-)

jesz hany said...

U mkn produk apa ya.. Blh share tak sbb sy pun nak kurus

jesz hany said...

U guna produk tuk ya.. Blh share tak sbb sy nak sgt krus

azmi said...

Sila call / sms saya di 012-437 8101

Semua masalah boleh baik.... Berat badan naik dengan tiba2 ..... usah risau.... Jaminan boleh kurus......

Anonymous said...

sy nk kurus,tp cre sng...brt sy dah dkt 60...oh ya Allah

Sya said...

Berat badan naik atau ingin tambah berat??..pm atau sms saya utk info lebih lanjut..017-3569846

kuruskan badan said...

Info yang menarik, saya makan herbalife tapi tips2 kesihatan still kena amalkan hihi

Haney Bee said...

my cousin makan detox herb. memang berkesan. sebulan sahaja turun 10kg. tak salah mencuba kan. sekdar kongsi info :)

Post a Comment

Affiliates

 
Chatroom