Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
6 ketul ayam
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
3 sudu besar pati Tomato
3 sudu besar sos tomato
4 sudu besar cili boh/ cili kisar
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Bersihkan ayam dan gaul bersama serbuk kunyit dan garam
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing dengan api yang perlahan supaya ayam masak sekata. Angkat dan ketepikan ayam goreng
3. Menggunakan periuk yang lain, panaskan sedikit minyak dari ayam goreng tadi.
4. Tumis bawang merah, dan putih sehingga naik bau
5. Masukkan cili boh/ cili kisar, sos tomato, pati tomato, gula dan garam secukup rasa
6. Setelah sos masak dan mula kering, masukkan ayam yg telah digoreng dan gaul rata
7. Tutup api dan hidangkan bersama Nasi Tomato
Bahan-bahan:
6 ketul ayam
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
3 sudu besar pati Tomato
3 sudu besar sos tomato
4 sudu besar cili boh/ cili kisar
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ayam Masak Merah |
Cara-cara:
1. Bersihkan ayam dan gaul bersama serbuk kunyit dan garam
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing dengan api yang perlahan supaya ayam masak sekata. Angkat dan ketepikan ayam goreng
3. Menggunakan periuk yang lain, panaskan sedikit minyak dari ayam goreng tadi.
4. Tumis bawang merah, dan putih sehingga naik bau
5. Masukkan cili boh/ cili kisar, sos tomato, pati tomato, gula dan garam secukup rasa
6. Setelah sos masak dan mula kering, masukkan ayam yg telah digoreng dan gaul rata
7. Tutup api dan hidangkan bersama Nasi Tomato