Satar
* Satar adalah sejenis makanan ringan yang diproses daripada isi ikan.
* Ia popular di negeri Pantai Timur Semenanjung dan kini mendapat sambutan menggalakkan di seluruh negara.
* Satar mudah didapati di Terengganu kerana ia menjadi masakan istimewa negeri Darul Iman.
* Ia digemari sebagai hidangan pembuka selera serta sebagai makanan ringan berkhasiat, selain rasa manisnya yang lazat berserta aroma menggiurkan.
* Hidangan ini juga menggunakan campuran ikan tumbuk, lada dan halia yang dibalut dalam daun pisang berbentuk piramid.
* Setiap satu akan dicucuk seperti sate gergasi dengan batang buluh dan dipanggang atas bara api.
* Kebiasaannya, satar diproses dengan menggunakan isi ikan selar kuning, kerisi, gelama dan tenggiri.
* Bahan pemprosesan satar ikan seperti kelapa parut, bawang besar, bawang merah, cili hidup, garam, gula dan monosodium glutamat (MSG).
Biara pemprosesan satar ikan termasuk mengadun, membungkus dan membakar. Pertamanya isi ikan direbus hingga masak sebelum diangkat untuk dihancurkan.
* Cara pemprosesan satar ikan termasuk mengadu, membungkus dan memnakat.
* Pertamanya isi ikan direbus hingga masak sebelum diangakat untuk dihancurkan.
* Isi ikan kemudian diadun bersama ramuan seperti kelapa parut, bawang besar, barang merah, cili hidup dan bahan perasa seperti garam, gula serta MSG dengan menggunakan mesin pengadun sehingga sebati.
* Adunan yang sudah siap kemudiannya dibungkus dengan menggunakan daun pisang berbentuk kon.
* Satar kemudiannya dicucuk dan disusun rapat pada bilah buluh yang disediakan.
* Untuk setiap batang buluh, cucuk empat hingga lima bungkus satar.
* Satar boleh dibakar menggunakan dua cara iaitu menggunakan arang atau `griller'.
* Ketika membakar, jarak di antara bara api dan satar hendaklah tidak terlalu dekat supaya pembalut tidak hangus dan isi masak sepenuhnya.
* Ketika membakar, harus bijak dan api jangan terlalu kuat kerana dikhuatiri daunnya hangus dan menjadikan satar tidak enak.
* Bakar di atas bara api hingga keperangan (seperti pulut udang).
* Satar adalah sejenis makanan ringan yang diproses daripada isi ikan.
* Ia popular di negeri Pantai Timur Semenanjung dan kini mendapat sambutan menggalakkan di seluruh negara.
* Satar mudah didapati di Terengganu kerana ia menjadi masakan istimewa negeri Darul Iman.
* Ia digemari sebagai hidangan pembuka selera serta sebagai makanan ringan berkhasiat, selain rasa manisnya yang lazat berserta aroma menggiurkan.
* Hidangan ini juga menggunakan campuran ikan tumbuk, lada dan halia yang dibalut dalam daun pisang berbentuk piramid.
* Setiap satu akan dicucuk seperti sate gergasi dengan batang buluh dan dipanggang atas bara api.
* Kebiasaannya, satar diproses dengan menggunakan isi ikan selar kuning, kerisi, gelama dan tenggiri.
* Bahan pemprosesan satar ikan seperti kelapa parut, bawang besar, bawang merah, cili hidup, garam, gula dan monosodium glutamat (MSG).
Biara pemprosesan satar ikan termasuk mengadun, membungkus dan membakar. Pertamanya isi ikan direbus hingga masak sebelum diangkat untuk dihancurkan.
* Cara pemprosesan satar ikan termasuk mengadu, membungkus dan memnakat.
* Pertamanya isi ikan direbus hingga masak sebelum diangakat untuk dihancurkan.
* Isi ikan kemudian diadun bersama ramuan seperti kelapa parut, bawang besar, barang merah, cili hidup dan bahan perasa seperti garam, gula serta MSG dengan menggunakan mesin pengadun sehingga sebati.
* Adunan yang sudah siap kemudiannya dibungkus dengan menggunakan daun pisang berbentuk kon.
* Satar kemudiannya dicucuk dan disusun rapat pada bilah buluh yang disediakan.
* Untuk setiap batang buluh, cucuk empat hingga lima bungkus satar.
* Satar boleh dibakar menggunakan dua cara iaitu menggunakan arang atau `griller'.
* Ketika membakar, jarak di antara bara api dan satar hendaklah tidak terlalu dekat supaya pembalut tidak hangus dan isi masak sepenuhnya.
* Ketika membakar, harus bijak dan api jangan terlalu kuat kerana dikhuatiri daunnya hangus dan menjadikan satar tidak enak.
* Bakar di atas bara api hingga keperangan (seperti pulut udang).