Resipi nasi ayam panggang
Bahan-bahan:
- 2 ekor ayam (seberat 1 kilogram)
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3 sentimeter halia
- 4 batang serai
- 2 sudu teh serbuk kari
- 1 sudu serbuk kunyit
- Serbuk lada hitam/putih (mengikut citarasa)
- 3 sudu teh sos cili
- 2 sudu besar madu
Bahan renjis::
- 3 hingga 4 batang serai (ditumbuk dan diikat batangnya)
- Minyak masak
- Sedikit air dan gula
Cara membuatnya:
Kisar semua bahan kecuali sos, madu, serbuk kunyit dan kari (jangan kisar terlalu lama dan terlalu halus).
Kemudian campurkan sedikit air ketika mengisar.
Potong ayam mengikut saiz dikehendaki dan gaulkan semua bahan kisar, sos, madu, serbuk kari dan kunyit bersama dengan ayam hingga sebati.
Perap ayam yang digaul bersama bahan di dalam peti sejuk selama dua hari.
Selepas satu dua hari, ayam BBQ sedia dibakar.
Lebihan bahan perapan boleh dibuat bahan renjis ketika membakar.
Bahan-bahan:
- 2 ekor ayam (seberat 1 kilogram)
- 5 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3 sentimeter halia
- 4 batang serai
- 2 sudu teh serbuk kari
- 1 sudu serbuk kunyit
- Serbuk lada hitam/putih (mengikut citarasa)
- 3 sudu teh sos cili
- 2 sudu besar madu
Bahan renjis::
- 3 hingga 4 batang serai (ditumbuk dan diikat batangnya)
- Minyak masak
- Sedikit air dan gula
Cara membuatnya:
Kisar semua bahan kecuali sos, madu, serbuk kunyit dan kari (jangan kisar terlalu lama dan terlalu halus).
Kemudian campurkan sedikit air ketika mengisar.
Potong ayam mengikut saiz dikehendaki dan gaulkan semua bahan kisar, sos, madu, serbuk kari dan kunyit bersama dengan ayam hingga sebati.
Perap ayam yang digaul bersama bahan di dalam peti sejuk selama dua hari.
Selepas satu dua hari, ayam BBQ sedia dibakar.
Lebihan bahan perapan boleh dibuat bahan renjis ketika membakar.