Home » » Miliki kediaman (rumah) ikut kemampuan

Miliki kediaman (rumah) ikut kemampuan

Tip Miliki Kediaman

Setiap keluarga memiliki cara hidup, keperluan dan belanjawan berbeza termasuk mengimpikan sebuah kediaman sendiri, baik besar mahupun kecil.

Namun, kemampuan memilikinya bergantung kepada pendapatan seisi rumah, jika lumayan, pastinya layak mendapatkan kediaman serba mewah, begitu juga sebaliknya.

Bagaimanapun, ada juga yang pada mulanya kurang mampu memiliki kediaman luas dan hanya mengambil keputusan memperbesar rumah sebaik pendapatan bertambah.

Setiap kediaman mempunyai unit tersendiri dirancang, direka bentuk serta dihias merujuk cita rasa individu dan keluarga yang tinggal di dalamnya.

SELESA DAN MENARIK

Rumah selesa dan menarik terletak dikawasan kejiranan aman dengan pelbagai kemudahan pasti menjadi idaman namun tidak semua beruntung memperoleh apa dihajati berikutan nilai rumah tinggi kerana lokasi di tengah bandar.

Justeru, beberapa perkara perlu diambil kira kala memilih kediaman:

* Lawat tapak projek perumahan

Pembeli bijak pasti menyelidik terlebih dulu kawasan hartanah ingin dibeli. Ambil peluang bersiar-siar sekali gus meninjau rumah contoh dan lokasi perumahan itu kala cuti hujung minggu. Satu bonus sekiranya pihak pemaju mengadakan hari terbuka yang memberi peluang bakal pembeli melihat rumah contoh sekali gus mendapatkan khidmat nasihat undang-undang dan pinjaman perumahan daripada pihak turut diundang khas pemaju. Cara ini membolehkan pembeli mendapat gambaran awal mengenai kawasan rumah bakal dibeli, selain mencongak bajet diperlukan untuk kediaman itu.

* Lokasi kediaman


Kediaman berdekatan tempat kerja sering menjadi pilihan kerana berupaya menjimatkan kos pengangkutan juga bayaran tol. Sementara, kediaman mempunyai jalinan pengangkutan awam atau lebuh raya lebih mendapat sambutan kerana memudahkan segala urusan. Nilai sesuatu projek hartanah lazimnya mengikut harga pasaran, misalnya, yang terletak di tengah bandar, kaya pelbagai kemudahan, sistem jalan raya yang baik dan berdekatan pusat perniagaan pasti menetapkan harga tinggi. Harga sesuatu projek juga berlipat kali ganda andai kedudukannya di kawasan sedia diiktiraf memiliki nilai hartanah tinggi. Harga seunit pangsapurinya mungkin sama dengan teres dua tingkat di pinggir bandar atau banglo diluar bandar. Sebab itu, pilih lokasi kediaman bersesuaian kemampuan dengan mengambilkira jarak kediaman dengan tempat kerjas elain biaya kos pengangkutan.

* Pilih pemaju

Pilih yang mempunyai rekod baik dan ini penting bagi mengelakkan penipuan atau menghadapi kesukaran masalah projek terbengkalai. Ia juga penting bagi mengelakkan kita pada harga mahal. Menyiasat latar belakang pemaju menerusi rekod kerjanya amat perlu bagi menghindari kita menanggung kerugian gara-gara rumah berkenaan lewat siap.

* Kategori rumah

Menetapkan kategori ingin dibeli penting kerana pemaju menyediakan pelbagai jenis unit pada harga tertentu. Bagi yang masih bujang atau pasangan baru berkahwin pangsapuri tiga bilik masih memberikan keselesaan. Namun, bagi yang mempunyai keluarga besar, rumah menawarkan keluasan dilengkapi laman untuk anak bermain lebih disyorkan. Pastikan kediaman dipilih sesuai kemampuan. Sekiranya keperluan mendesak memiliki rumah besar, pastikan ia tidak menyebabkan kita menanggung beban hutang tinggi dan paling penting, jangan sampai kita gagal mematuhi tempoh jangka masa bayaran balik ditetapkan bank.

* Persekitaran

Rumah selesa menggabungkan kesempurnaan mental, fizikal, emosi dan semangat. Ia sebenarnya menggambarkan keindahan sehingga kita terpanggil untuk pulang ke rumah berehat, melenyapkan segala tekanan kebimbangan, selain berasa selamat kala berada di dalamnya. Justeru, pilihan kediaman seharusnya mempunyai ruang kondusif menerusi persekitaran kreatif yang membolehkan anda melakukan segala aktiviti seperti memasak, berkebun, menjahit dan sebagainya. Semua ini mampu diperoleh jika kita tinggal di kawasan aman dan dikelilingi jiran yang baik. Pertimbangkan juga kemudahan asas lain seperti padang permainan, surau, masjid, sekolah dan pusat asuhan kanak-kanak kerana ia berupaya menyenangkan urusan harian.

* Reka bentuk

Reka bentuk memainkan peranan penting kerana kita bakal tinggal lama di sini. Rumah yang cantik dan selesa menawarkan kehidupan sempurna. Maka, pemaju kini berlumba-lumba menyediakan seni bina kediaman menarik dengan tawaran harga kompetitif. Pembeli perlu bijak memilih yang dapat memenuhi cita rasa serta gaya hidup sekeluarga. Meskipun, secara dasar perancangan ruang adalah tipikal, terutama kediaman rumah teres, namun bagi banglo dan rumah berkembar, ditawarkan pilihan seni bina menarik sesuai cita rasa. Pembeli bijak akan memilih seni bina kediaman yangtidak memerlukan banyak pengubahsuaian, selain menyediakan binaan ruang besar. Pilihan tepat menjimatkan kos kerana tidakperlu memohon pinjaman tambahan semata-mata untuk melakukan pengubahsuaian. 
Chatroom