Resepi Cheese Tart
ADUNAN PERTAMA - Sugar Dough ( Doh Manis)
Bahan-bahan:
1. Mentega 150 gram
2. Guka icing 74 gram
3. Tepung gandum 260 gram
4. Telur 1 biji
5. Susu tepung 1 sudu teh
Cara-cara:
1. Lembutkan mentega
2. Masukkan gula icing dan pukul sehingga sebati
3. Masukkan telur adun sehingga adunan sebati
4. Masukkan tepung gandum dan susu tepung dan adun sehingga menjadi doh
5. Leperkan adunan di atas platik pembalut dan bekukan
6. Apabila doh menjadi keras, lembutkan dan bentukkan mengikut acuan
7. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 7-8 minit atau separuh masak.
ADUNAN KEDUA - Cheese Filling
Bahan-bahan:
1. Cream cheese 250 gram
2. Gula icing 50 gram
3. Mentega 20 gram
4. Jus lemon 1/2 sudu besar
5. Telur 1 biji
HIASAN
1. Blueberry filling 50 gram
2. Air 15 gram
Cara-cara:
1. Lembutkan cream cheese
2. Masukkan mentega dan gula icing dan pukul sehingga kembang
3. Masukkan telur, adun sehingga sebati
4. Masukkan jus lemon dan adun sehingga sebati
5. Tuang adunan ke dalam acuan doh manis yang dbakar separuh masak tadi
6. Untuk hiasan, campur kedua-dua bahan tadi dan kacau sebati
7. Gunakan sudu kecil, tuangkan sedikit bahan hiasan tadi di atas adunan cheese dan lorekkan menggunakan lidi untuk menghasilkan hiasan
8. Bakar suhu 180 darjah celcius selama 10 minit.
Oleh Chef Syaifa Izma
Facebook
ADUNAN PERTAMA - Sugar Dough ( Doh Manis)
Bahan-bahan:
1. Mentega 150 gram
2. Guka icing 74 gram
3. Tepung gandum 260 gram
4. Telur 1 biji
5. Susu tepung 1 sudu teh
Cara-cara:
1. Lembutkan mentega
2. Masukkan gula icing dan pukul sehingga sebati
3. Masukkan telur adun sehingga adunan sebati
4. Masukkan tepung gandum dan susu tepung dan adun sehingga menjadi doh
5. Leperkan adunan di atas platik pembalut dan bekukan
6. Apabila doh menjadi keras, lembutkan dan bentukkan mengikut acuan
7. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 7-8 minit atau separuh masak.
ADUNAN KEDUA - Cheese Filling
Bahan-bahan:
1. Cream cheese 250 gram
2. Gula icing 50 gram
3. Mentega 20 gram
4. Jus lemon 1/2 sudu besar
5. Telur 1 biji
HIASAN
1. Blueberry filling 50 gram
2. Air 15 gram
Cara-cara:
1. Lembutkan cream cheese
2. Masukkan mentega dan gula icing dan pukul sehingga kembang
3. Masukkan telur, adun sehingga sebati
4. Masukkan jus lemon dan adun sehingga sebati
5. Tuang adunan ke dalam acuan doh manis yang dbakar separuh masak tadi
6. Untuk hiasan, campur kedua-dua bahan tadi dan kacau sebati
7. Gunakan sudu kecil, tuangkan sedikit bahan hiasan tadi di atas adunan cheese dan lorekkan menggunakan lidi untuk menghasilkan hiasan
8. Bakar suhu 180 darjah celcius selama 10 minit.
Oleh Chef Syaifa Izma