Home » » Biodata Profesor Madya Md Izuddin Ali (Prof Izzi)

Biodata Profesor Madya Md Izuddin Ali (Prof Izzi)

Biodata Profesor Izzi

Profesor Madya Md Izuddin Ali atau Prof. Izzi cukup dikenali dengan tagline 'renung-renungkan dan selamat beramal' di radio swasta Hot FM.

Prof. Madya Hj. Md Izuddin Hj. Ali adalah anak kelahiran Kuala Terengganu lebih 40 tahun yang lalu. Mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Inggeris Pasir Panjang (Sekolah Rendah Tengku Bariah) Kuala Terengganu. Beliau telah menyambung pelajaran menengah di Sekolah Menengah Tengku Bariah Kuala Terengganu. Selepas mendapat keputusan peperiksaan Sijil Rendah Pelajaran Malaysia, beliau menyambung pelajarannya ke Sekolah Menengah Sains Terengganu (Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud) Kuala Terengganu.

Selepas mengambil Sijil Pelajaran Malaysia, beliau menyambung pelajarannya di Humboldt State University, California. Di universiti tersebut beliau diamanahkan untuk menerajui Persatuan Pelajar Malaysia. Sejurus selepas menamatkan pelajaran di peringkat ijazah, beliau menyambung pelajaran di peringkat sarjana di California State University, Fresno, California.

Di universiti ini, beliau dilantik sebagai Presiden Persatuan Pelajar Islam Malaysia. Selepas menamatkan pelajaran di luar negara, beliau mengambil Diploma Ijazah Lanjutan Pendidikan di Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor. Selepas tamat pengajian, beliau mula berkhidmat dengan Universiti Teknologi Mara semenjak tahun 1989 sehingga kini. Di UiTM beliau pernah di lantik sebagai Koordinator Pengajian Jarak Jauh, Penyelaras Program Bimbingan Belajar dan Ahli Jawatankuasa Kualiti. Beliau menerima anugerah khidmat cemerlang UiTM pada tahun 1994 dan 2001 dan dinaikkan pangkat kepada Profesor Madya pada Julai 2001. Pada tahun 2001, 2003 dan 2004 beliau menerima anugerah Pengajaran Contoh UiTM Terengganu.


Dalam pengucapan awam, beliau mula melibatkan diri secara aktif semenjak tahun 1993. Beliau biasa melibatkan diri dalam memberi ceramah dan kursus dalam bidang motivasi, pengucapan awam, pembangunan diri, kerja berpasukan, kepimpinan, komunikasi, kemahiran belajar dan keibubapaan. Beliau pernah menjadi tetamu jemputan untuk beberapa rancangan di radio, TV1, TV3 dan ASTRO. Di antara rancangan radio yang pernah disertai adalah Fikir-fikirkan, Fikrah, Pendidikan, Cabaran dan lain-lain lagi. Beberapa rancangan TV yang pernah disertai pula adalah Kuliah Subuh (TV3), Petua (TV3), Bincang Petang (TV3), Selamat Pagi Malaysia (TV1), Inspirasi Pagi (TV1), Malam Ini Linda (ASTRO) dan lain-lain lagi.

Beliau juga merakamkan beberapa kaset dan cakera padat video berbentuk motivasi dan juga sudah menghasilkan beberapa buah buku. Beliau berpengalaman memberikan ceramah motivasi dalam bidang-bidang seperti yang dinyatakan di atas di pelbagai peringkat sekolah sehingga ke peringkat korporat dan sektor awam di seluruh negara.

Di antara organisasi yang pernah mendapat perkhidmatan beliau adalah Petronas, Tenaga Nasional Berhad, Telekom, Informis Sdn Bhd., Kementerian Pendidikan Malaysia, Kementerian Kerja Raya, Jabatan Perkhidmatan Awam, Biro Tata Negara, Perpustakaan Negara Malaysia, Pusat Zakat Wilayah Persekutuan, Persatuan Sains dan Matematik Malaysia, Universiti Sains Malaysia, Universiti Malaya dan sebagainya.



50 Komen:

Anonymous said...

kalu takat Profesor Madya, kita tak and belum bolih panggil prof lagi. Belum layak for full profesor. banyak yang salah

Anonymous said...

Salam sejahtera..
Dgr kata,prof madya izzi ni galak dgn pelajar perempuan yg lawa-lawa. Siap ajak ke bilik pjbt dia lg. aku harap prof izzi bersyukur dgn nikmat yg Allah kurniakan dkt dia. Jangan mudah2 je pgg pelajar perempuan. Silap2, smua plajar prempuan yg pernh kena dgn dia buat report polis, buat pendedahan dkt tv or radio baru tahu,.. INGAT tu. Ada je kes lagi, siap la dia.

Anonymous said...

Salam,
baru2ni prof ada menghadiri satu program di sebuah kolej. namun ramai pljar kolej tersebut berasa tidak puas hati dan terkilan yg amat sangat dengan sikap prof. program berbentuk forum pastinya bukan dia sorang jer yg jd panel.namun, sebagai org yg pro dan berpendidikan tinggi, seharusnya tahu etikan dan peraturan2 semasa forum. beliau juga mestilah tahu bagaimana nak mghormati panel2 yg len.memang sedih!!kami sedar phak penganjur bukanlah menyediakan bayaran yg lumayan. tapi, apa salahnya menghormati pihak penganjur itu sendiri. mungkin ilmunya terlalu mahal dan x setaraf untuk dicurahkan kpd kami yang xseberapa ini.xpatut rasanya seaktu panel len bercakap dia tetibe jer berdiri. mana sikap hormatnya??panel2 len semu menunggu kedatangannya, tp ada dia menghargai??
maaf ktakan, atitud sebegitu rasanya langsung xsesuai dngan org yg berpendidikan tggi seperti beliau. inilah kali pertamadan terakhir kami panggil prof. kami benar2 sedih!!!

Anonymous said...

biasalah. dorang pn belajar untuk bmotivasi bkn dr diri sdiri. kelu
arga sdiri pn x terjaga.

Anonymous said...

salam setiap org melakukan kesalahan dan aq yakin ko org pon pernah melakukan kesalahan gak...aq x percaye yg prof izzi ajak pompuan yg lawa2 masuk dlm pejabat......maybe ini semue fitnah or jelez dgn prof izzi....

harap maaf bg sesiape yg sakit hati....

Anonymous said...

SALAM,SAYA NIE BEKAS STUDENTS PROF IZZI SENDIRI YG AJAR BUSNSS MATHS..PROF IZI MEMG GATAL DGN STUDENTS POMPN YG CANTIK2...SUKE AJAK G BILIK EVEN DIEOWG X SUKE ADE JEW CAKAP TUE LA NIE LA..EVEN KITE WAT ADUAN D KOODINATOR PROGRAM POWN X CAYA..DAH LA KALO KAT KELAS BILE STUDENTS TANYA X PERNAH JWB..LEPAS TUE FINALY SEMESTER ADE PENILAIAN PENYSARAH BARU LA NK KONON2 NYE MOTIVASI KAT KITE OWG LA "JUMPE KAT AKHIRAT"SAMPAI SMUA STDT DAH TAW AYAT TUE JEW..SO,INSAFLAH PROF.IZI MENGAJAR BIAR IKHLAS DAN TULUS..SAYA MOHON...

Anonymous said...

betol ke ape yg d katekn tntang prof izzi....
aku still x cayer coz x de bukti....
yg aku tau peranggai prof izzi yg buruk cuma die ni belagak sikit..coz die pernah dtg kat skola aku...
ape2 pon aq still lom leh cayer....
harap maaf...

Anonymous said...

Salam,

Semua yg di atas adalah benar sama skali. Hanya mereka yg berada di kampus Si Prof saja yg tahu mengenainya. Cakap tak serupa bikin, malah org2 kampung yg tinggal berjiran dengannya pun meluat dengan tingkah laku beliau. Perempuan? Ramai yg dah terkena. Insaflah...anda tidak layak sama sekali untuk memotivasikan org.

Anonymous said...

tanpa nama berkata..
salam..
zaman sekarang ni org kaya akan bertambah kaya...org miskin akan ditindas...bersyukurlah dgn ape yg ade..bayangkan lah anda berada di tempat org yg susah..jgn lah sampai tuhan menarik balik nikmat yg telah diberi..

Anonymous said...

Salam....
Saya adalah bekas pelajar En. Izzi.
Saya selesa memanggil beliau..En. Izzi sahaja...kerana lebih mudah.
Saya kerap diarahkan ke biliknya selepas kelas....
Saya tak cantik, tak menarik....
Apa yang beliau lakukan?
Sebenarnya dia suh saya kemas buku2 dia...sambil tu dia bagi motivasi sbb saya pernah repeat paper.
Tuduhan bahawa beliau gatal....tak betul...
Beliau ikhlas...mengajar sambil berlawak, kemudian mintak maaf.
Sepanjang pengajaran...mmg penuh lawak tapi...amat faham....
Harap hentikan tuduhan....
Hakikatnya..beliau dah berjaya...KITA? Hanya di sini..tuduh, kutuk...

Anonymous said...

betul ke dia dh pindah ke perlis?dengar kata ada masalah rumahtangga dgn wife dia

Anonymous said...

wife dia pn pindah gak. betul la gamaknya.wife dia pn sibuk menggatal dgn lelaki lain ... jgn tak caya

Anonymous said...

betol ke??

Anonymous said...

aku x percaye lgs0ng...

Anonymous said...

mmg ar..org wat hal manade nk tunjuk kt org.pe la.sapa2 yg tau je lah

Anonymous said...

ksian Prof..harap dia leh betulkan bini dia 2

Anonymous said...

confused ar,,spe yg curang prof izzi or bini die...???
ade jwpn yg tepat x...

Anonymous said...

klu isteri prof izzi ni btol curang mcm mne la dgn ank2 die org...??

Anonymous said...

dia kn isteri 2? ni wife dia yg lecturer la.bkn ke lom ada ank.

Anonymous said...

anak die bpe org ar...??

Anonymous said...

hopefully marriage die berjaya and wife die mhargai die.walau apa pun,sorang isteri patut setia pd suami.cukupla takat ni kita umpat psal prof.

Anonymous said...

Dekat Wanita Hari Ini pun nampak macam gatal dan tak berapa senonoh, siap pandang tetamu perempuan dgn galak lagi...

Anonymous said...

jhat laa kowg nie..fitnah tau x..jngn ingt kowg dh ckup bgs sngat nk ktuk prof izzi cam2..xdew tamadun lngsg.muhasabah dri dlu len kli ehh..

Anonymous said...

iee..tlg laa..kteowg x tipu taw..
serius i bagi taw...
dya mmg laki tua yg gatal..
tergedik2 lam kelas..
terloncat2...
iee...tlg laa..dye 2 dh mcm ayh kte dh kn..
nk mengorat agy...

Anonymous said...

ake ckup nyampah kalu nampak muka ni bercakap dlm tv bagi nasihat...nampak cam tak betul semacam jek...dia tak patut biarkan orng pangiil dia prof sbb kalau prof madya tu lom layak nak dipanggil prof lagik...

Anonymous said...

salam..
x baik ar..korg ni,kesian die,biar la klu btol die mcm tu ape kog susah,,,

Anonymous said...

sesetnagh org mmg camni.personaliti dia yg peramh nampak cam dia gatal.ok lah dr yg senyap nampak cam giler punya baik tp diam2 cam ular.yg ni lg bahaya oo...

Anonymous said...

Sapa-sapa yang backing Si Izzi ni memang bengap. Nak tahu cerita sebenar tanyalah jiran2 dia or ex2 student dia. Dan tanyalah kenapa dia kena transfer ke perlis.

Anonymous said...

errrr....betul ek? masya allah.....

Anonymous said...

prof izzi the best...

Anonymous said...

:'(

Anonymous said...

kesian prof...
:'(

Anonymous said...

eleh.. stakat prof. madya... ngajar cam haram... satu benda pun xfaham... aku blaja calculus 2 ngan dia fail... tapi bila ambik ngan en. rahim, elok jer pass... b+ lak tu... blah la, wat rosak cgpa aku jer...

Anonymous said...

salam semua x payah lah kita dok kutuk dia setiap manusia tu ada kebaikan dan kelemahan dia. Mana-mana yg pernah jadi student dia tu jgnlah dok kutuk dia. Ingatlah mungkin sebab selalu dok kutuk dia yang fail tu. ALhamdulillah sepanjang saya jadi student dia saya Dapat A maths.
Thank You Prof.

Anonymous said...

ble kta ckap tentang org,rse mcm kta la paling baik dan sempurna agaknye kn..apa la faedah yg kta dpt dgn mngutuk org bagai nak rak..sya bkn nak backing prof.izzi,tp kbaikn dan kburukn sseorg tu,Allah lebih Mngetahui..jd,ble kta sibuk heboh2kn kburukn org,adakah itu mnunjukkn kta la mnusia paling baik?dgn mgaibkn org lain?fikir la sndiri.da bsr kn..be matured!

Anonymous said...

hai sume.....
knpe ckp prof izzi cm 2..4 me..he is the best..sy minat sgt bce bku motivasi prof..sy pown student dy gak...u all kta dy gatal...xla..dy cme peramah n ske hiburkan owg kat sekeliling dy..cra dy mengajar pown ok pe...kadang2 tu cra pengajaran seseorang tu x sume dapat terima...depends on people how they wants to accept it...kalau la satu hari nnt sy dapat duduk berbual ngan dy...dan tny dy psal hidup nie..mesty best kn....

Anonymous said...

hi semua.
seriously I pernah hampir jadi mangsa dia.
kenal dia melalui satu program kepimpinan.
mula-mula dia selalu call untuk tanya pendapat I tentang current issues.layankan sajalah lagipun memang lah excited, orang salu keluar tv kononnya contact kita.
tapi lama-kelamaan macam dah berunsur lain dah.macam nak mengorat.bila I tanya pasal family, isteri dan anak-anak dia boleh kata 'kita cerita tentang kita je'
so dah lain macam I terus tak layan his call and sms.
baru-baru ni ada seorang perempuan text I tanya pasal izzi. dia mengaku sebagai his ex. dia kata ingat I nak kahwin dengan izzi.oh no wayyyy. gila apa. pastu dia tak nak cerita lebih2 sebab I dah tak in touch dengan izzi. dia takut I terperangkap macam dia je.
Anyway to Izzi, I harap you berubah.rumah kata pergi, kubur kata mari. U still have time though

Anonymous said...

kwn aku prnh jd mangsa diee okei!bengang jerkkk.

Anonymous said...

patutnya publish je kat news paper...cerita kat semua orang perangai sebenar dia tu supaya semua orang tahu. Ramai orang mcm ni sekarang, guna agama untuk popularity...diri sendiri pun tak betul sibuk nak motivasikan orang.

yazreen said...

salam...
sy nk tanye..
ade email/no. yg bley contact prof izzi nie x?
leh tak email ke saya :
yazreen@gmail.com

Anonymous said...

anyzyn,

ape nie? kalau orang ilmiah biar lah kita cakap ilmunya saje.

....hasil beberapa buku.. tidak di sebutnya buku tu


....Diantara organisasi.... ditulis pula organisasi tu.

anda boleh kembangkan tulisan ada lagi dengan menulis dengan jitu, selamat nenulis.

Anonymous said...

betul ke semua kat atas tu?

Anonymous said...

Hanya ALLAH JER YANG TAHU....kalu betulpe y dikata harAP DR Izzi boleh musabah diri untuk berubah berubah...klu xbetul harap2 yang m'fitnah 2 musabah diri...: p

Anonymous said...

Assalamualaikum semua.... sibuk membuka keaiban org, lame2 keaiban anda sendiri akan terbuka. setiap manusia ade baik dan buruk nyer. If Prof.Izi ni buruk seperti yg anda anggap, x perlu la menceritakan kepada 1 dunia. Anda ade terpkir x betapa besar nyer dosa anda membuka keaiban org lain. Nabi kita Muhammad S.A.W pn x pernah mengaibkan org yg pernah berlaku kejam pada baginda. Sekiranya Prof izi itu seperti yg anda sangka kan, biar la Allah shj yg tahu.

Anonymous said...

hmm..manusia hnya nmpak keburukan drpda kebaikan..

Anonymous said...

mybe prof izzi tlalu peramah dan mudah mesra,sbab tu ade yg nmpak dia mcm nk ngorat...apa2 pun pndanglah pada kbaikan, tak perlu la nak mangaibkan..bg sy prof izzi ttap tbaik dlm mmotivasikan org lain..setiap motivasinya yg dselitkan dgn jenaka mmg menarik..

Anonymous said...

bio le sal umah tanga beliau korg nk sbuk2 npe x baik fitnah beliau ikhlas kn jgn nilai seseorang dr ape y kta nmpak dr mta kasar kta xtw perkara sebenar...........dosa buruk sangka henti2kn la ye.....lau pe y korang ckp sal beliau xbtol sia2 dpat dosa kering cm ne????????????????? spe nk jwb?????????????? cermin dri dlu bru boleh nilai owg len btol ke x k....assalamualaikum maaf andai terkasar n tersalah bahasa...sy hanya insan biasa

Anonymous said...

jgn cpt caye ngn pe y kite bace tkot auta je lbih fakta nye xde

Anonymous said...

ooooo... En. Izzi rupanya.. memanglah sesungguhnya sesaper yg penah jadi student dia shj yg tau....

Anonymous said...

salam..cakap brdasarkan bukti lah bro.lau x de bukti, nk msuk mhkamah pun x lpas.stiap mnusia x prnah lari dri mlakukan ksilapan coz dia x mksum baik ulama,prof, dktor, hakim n lain2.apa yg baik drpnya kta ambil n yg bruk kta buang jauh2.buang yg keruh n ambil yg jrnih.x pyahlah nk aibkan org bro...sory yer ngan kata2 sy..

“Sesiapa yang menutup (keburukan) seorang muslim, Allah tutup (keburukannya) di dunia dan akhirat” (Riwayat Muslim).

“Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus-terang (untuk mendedahkan kejahatan orang); kecuali oleh orang yang dizalimi, dan (ingatlah) Allah sentiasa Mendengar, lagi Maha mengetahui.Jika kamu melahirkan sesuatu kebaikan, atau menyembunyikannya, atau kamu memaafkan kesalahan (yang dilakukan terhadap kamu), maka sesungguhnya Allah adalah Maha Pemaaf lagi Maha Berkuasa”. (Surah al-Nisa: ayat 148-149).

Post a Comment

Affiliates

 
Chatroom