Home » » Daun Stevia Pengganti Gula

Daun Stevia Pengganti Gula

Tumbuhan stevia 200 kali lebih manis berbanding gula tebu

Stevia adalah sejenis tumbuhan agak baru di negara ini biarpun hakikatnya sudah lama digunakan di sesetengah negara sebagai bahan pemanis. Tumbuhan yang nama saintifiknya Stevia Rebaudiana, digunakan masyarakat Asli Red Indian Guarani di Amerika Selatan sejak 1,500 tahun lalu sebagai pemanis bagi ubat pahit.

Ia turut dikenali sebagai makanan tambahan dan herba merawat penyakit berkaitan kencing manis, obesiti, menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar. Namanya bagaimanapun mula menjadi sebutan penduduk tempatan kira-kira lima tahun lalu apabila khasiatnya sebagai pemanis yang sesuai di ambil pesakit diabetes heboh diperkatakan dan akhir-akhir ini dilonjak sebagai berpotensi menjadi tanaman komersial di negara ini.

Pegawai Penyelidik Prinsipal, Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi), Dr Tan Swee Lian, berkata stevia yang berasal dari Paraguay, Amerika Selatan.

“Pokok renek berdaun bujur, batangnya lembut, bunga halus dan gerutu ini juga dikenali sebagai daun manis atau madu kerana mengandungi bahan yang 200 kali lebih manis daripada gula biarpun masih ada rasa pahitnya.

“Stevia mengandungi dua komponen utama pemanis di dalamnya iaitu steviosid dan rebaudiosid A. Kedua-dua bahan pemanis itu akan berkurangan jika tanaman berkenaan dituai lebih awal.

“Jika bahan steviosid dan rebaudiosid A diasingkan dalam proses makmal, maka rasa pahit dalam stevia akan dapat dihilangkan dan ia sesuai untuk dijadikan pemanis tanpa rasa pahit. Rasa pahit yang ada pada stevia kurang digemari sesetengah orang dan menjadi antara halangan utama sebagai makanan pengganti gula,” katanya

Beliau menjelaskan stevia mula dibawa masuk ke negara ini pada 1970-an dan kajian mengenainya berterusan sehingga ke hari ini, namun hanya dikenali ramai sejak lima tahun kebelakangan ini.

Katanya, stevia sudah dijadikan pengganti gula di Jepun dan menguasai 40 peratus industri pemanis manakala Korea Selatan menjadi negara kedua terbesar menjadikan stevia sebagai bahan pemanis. Di Kanada, India, China, Russia dan Paraguay, bahan pemanis itu diusahakan secara komersial.

Beliau menjelaskan sebelum ini ramai yang meragui khasiat stevia kerana kajian ke atas tikus di makmal mendapati pengambilan bahan pemanis secara banyak dan berterusan menyebabkan haiwan itu mandul.

“Tiada kajian khusus ke atas manusia dilakukan dan jika mahu dibandingkan dengan masyarakat Orang Asli di Paraguay, sukar untuk mendapatkan jawapan yang tepat kerana mereka tidak memakan stevia secara berterusan dan dalam jumlah yang banyak. Masyarakat itu memakan stevia bagi menghilangkan rasa pahit ubat saja dan bukannya dijadikan bahan wajib bagi setiap hidangan.

“Malah, satu masa dulu kerajaan Amerika Syarikat pernah mengharamkan kemasukan stevia sebagai pengganti gula. Namun, pada lewat 2008, pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) meluluskan stevia sebagai bahan makanan yang selamat dimakan dan dikategorikan sebagai makanan tambahan dan herba bukannya pengganti gula,” katanya.

Kini, berjuta-juta orang di Brazil dan Jepun menggunakan stevia sebagai perisa makanan dan pemanis semula jadi, malah menjadi perisa makanan diluluskan sejak 20 tahun lalu. Penduduk Jepun dikatakan kumpulan pengguna terbesar menggunakan stevia bagi tujuan memaniskan hampir semua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat.

Potensi stevia di Malaysia

APAKAH potensi stevia sebagai tanaman komersial di negara ini? Bolehkan ia dijadikan industri bahan pengganti gulai?

Pengarah Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Mardi, Mansor Puteh, berkata Mardi banyak menerima permintaan dan pertanyaan mengenai stevia, khususnya selepas pengumuman kenaikan harga gula.

Namun, baginya herba itu tidak sesuai dijadikan tanaman komersial pengganti gula kerana kurang nilai ekonomi akibat harganya yang rendah, selain kualitinya yang tidak sebaik tumbuhan sama yang dikeluarkan di negara empat musim.

“Untuk mendapatkan sekilogram stevia kering, sekurang-kurangnya lima kilogram daun basah diperlukan iaitu kira-kira RM1.40 sekilogram, manakala kos pengeluarannya mungkin melebihi harga RM7 sekilogram tanaman.

“Mengikut kajian, stevia yang ditanam di negara ini kurang berkualiti kerana cepat berbunga selain perlu dituai lebih awal. Di Malaysia juga, ia biasanya boleh membesar dengan ketinggian satu meter berbanding di negara empat musim yang ketinggiannya mencecah tiga meter. “Justeru, jika ada mana-mana syarikat yang ada niat mahu mengusahakannya secara komersial untuk menjadi bahan penggantian gula, saya suka nasihatkan supaya melupakan saja hasrat itu,” katanya.

Mansor berkata, lebih baik jika tanaman berkenaan diusahakan untuk tujuan pemasaran bahan herba atau makanan tambahan dalam makanan dan minuman kesihatan terutama mereka yang mempunyai penyakit kencing manis, darah tinggi dan obesiti.

“Kita mengalu-alukan sesiapa saja yang berminat membangunkan tanaman ini dalam industri herba dan makanan tambahan. Malah, bersedia memberi khidmat nasihat, bantuan serta tunjuk ajar di samping terus menjalankan kajian untuk memperbaiki kualiti serta hasil penuaian stevia di negara ini,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Penyelidik Prinsipal, Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi), Dr Tan Swee Lian pula berkata, ada beberapa bahan lain yang dikaji untuk menggantikan gula, namun semuanya didapati tidak sesuai untuk dikomersialkan kerana kos pengeluarannya besar selain masalah mendapatkan bahan mentah.

Antara tumbuhan itu ialah ‘Thamaucoccus’, pokok hutan seperti Kacip Fatimah tetapi ia sukar diusahakan kerana pokok ini amat sedikit mengeluarkan buahnya yang mengandungi bahan pemanis.

Selain itu, madu juga sukar diusahakan secara besar-besaran kerana Malaysia tidak mempunyai kawasan penanaman buah-buahan yang besar seperti di Australia dan Amerika Syarikat untuk membolehkan lebah menyedut nektar daripada bunga pokok buahan berkenaan.

Bagaimanapun, tegas Dr Tan, hanya empat daripada 100 jenis stevia saja yang sesuai dengan cuaca dan persekitaran di negara ini.

Beliau berkata, stevia boleh ditanam dan diusahakan di negara ini tetapi ada beberapa masalah yang perlu diambil risiko pengusahanya kerana tanaman berkenaan boleh mengeluarkan hasil yang baik jika lama terdedah kepada matahari.

“Di negara ini, waktu siang hanya 12 jam, bermakna daun yang dihasilkan kurang terdedah kepada matahari. Namun, Malaysia boleh menuai sebanyak sembilan kali hasil kerana kita panas sepanjang tahun.

“Berbanding negara empat musim, waktu panasnya kira-kira 16 jam dan tuai boleh dibuat sebanyak dua kali dalam tempoh musim panas kira-kira tiga bulan setengah. Oleh kerana kadar kepanasan dan pendedahan terhadap matahari tinggi, maka hasil stevia lebih berkualiti kerana kandungan steviosid dan rebaudiosid A tumbuhan itu lebih tinggi.

“Di negara ini, kita boleh melakukan sistem pemanasan menggunakan lampu seperti dilakukan untuk tumbuhan seperti kekwa atau Chrysanthemum, namun ini tidak dapat dilakukan untuk stevia kerana harganya terlalu rendah, sedangkan penggunaan lampu memerlukan kos yang lebih tinggi,” katanya.

Oleh Rohaniza Idris



19 Komen:

norzyy berkata...

Daun STEVIA ni memang elok diamalkan. bukan la ganti gula 100% tapi boleh gak buat selang sehari. at least kurangkan pengambilan kalori dalam diet seharian. contoh makan kuih donat yg manis bersalut gula than minum le plak teh yg dibancuh dgn STEVIA.

STEVIA dah boleh diperolehi secara online. harganya sekarang tak le mahal. hanya RM15.90/50gram.

http://ciktipahcyber.blogspot.com

eizawahidah berkata...

skrg ada kordial yg guna daun stevia cmpur ngan buah2an..arini sy da rasa perasa kurma, memang manis..rasanya lain skit drpd gula ;)

zukeyb berkata...

HEY SAHABAT SEMUA,

DALAMI TUMBUHAN STEVIA REBAUDIANA, DENGAN MENANAM SECARA KECIL2AN ATAU KOMERSIAL .

KAMI SEDIA MEM BERI TUNJUK AJAR DRI PENANAMAN HINGGA TUAIAN,
KAMI MEMBEKAL ANAK BENIH SERTA MEMBELI BALIK HASIL TUAIAN,

HUBUNGI KAMI;

GERBANG REZQI AGRO

gerbangrezqiagro@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

saudara zukeyb...macam mna nak hubungi.mana nom tfon nya

karim berkata...

saya ada menjual benih stevia.jika berminat sila hubungi saya untuk mendapatkan benih segar.

karim: 012-7257607

Tanpa Nama berkata...

Di Jepun penggunaan pemanis berasaskan stevia adalah 60%. Coca Cola dan Pepsi rendah kalori juga menggunakan stevia sebagai pemanisnya. Berarti stevia adalah sama ekonomikal dengan gula.

Gula adalah racun, penyebab banyak penyakit. Kenapa kita tidak impot stevia yang murah itu dari negara luar kalau menanamnya di Malaysia tidak ekonomikal? Nak terus kayakan Robert Kuok ke? Harga stevia sekarang terlalu mahal.

Zepi Faid berkata...

rakan-rakan sila baca web ini dan bersama-sama sebarkan!

http://plantsteviatruth.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

btl2.skrg ni pn fmly sy tgh mengamal kan mnum air y dibncuh dgn daun stevia...

ROSE berkata...

MMG BGUS UTK KSHTAN..SY BARU JOIN JD PENGUSHA STEVIA

Tanpa Nama berkata...

memang bgs .tp dari mana nak dptkan benih nya .saya nak tanam .blh tak bagi tahu di mana nak dapatkan benih nya . .

Unknown berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Unknown berkata...

khasiat stevia memang terbukti utk masalah diabetes dan mampu mengurangkan calestrol.. makanan diet anda.. Ia boleh di amalkan dalam bancuhan air @ di makan begitu sahaja.. Ia juga boleh di dapati dalam
ramuan campuran.. Iaitu stevia, ekstrak walit, ginseng, kurma, dan badam.. sebagai produk kormesial di mana kesan yg cepat utk org yg mempunyai masalah kesihatan.. http://www.dnanetwork.biz/product.asp

Pengusaha Stevia berkata...

Sesiapa ingin mendapatkan daun stevia kering dengan kuantiti yg sikit atau banyak boleh hubungi saya 0178881029 ready stok

Unknown berkata...

serbuk gula stevia termurah di pasaran...sila lawat gunastevia.blogspot.com

Arthoz berkata...

Produk Terbaik untuk kesihatan masyarakat!
Gula Stevia Paling murah di Malaysia =>1/2 kg RM45!

http://www.facebook.com/pages/Pemanis-Stevia-Rebaudiana-Paling-Murah-Di-Malaysia/350979478353752

Arthoz berkata...

Ekstrak Gula Stevia Paling Murah di Pasaran: http://steviasentral.wordpress.com/

Unknown berkata...

saya ada menjual stevia setitik umpama 3 sudu kecil manisnya ...harga berpatutan sila hubungi 012-6434112 pn. zuren

Unknown berkata...

ok

Unknown berkata...

Tukar gula kpd stevia dapat duit..

**sehingga rm12600 sehari
-antara sbb robert kwok pernah jadi org terkaya d malaysia..
semua rumah guna gula

whatsapp 0125751055 wan

Catat Ulasan

 
Chatroom