Home » » Berdiet selepas Hari Raya

Berdiet selepas Hari Raya

Mampukah berdiet seminggu dapat menyelesaikan kesan pemakanan selama tujuh Syawal? Perut membuncit tidak semudah itu untuk dikempiskan semula. Tapi jangan pula menangis dan meratap kegemukan yang berlaku.

Pertama sekali yang perlu diingatkan adalah rancang waktu pemakanan. Selepas berpuasa selama sebulan, sistem pencernaan perut sudah direhatkan. Bayangkan keadaan perut kita yang lama berehat dan secara mengejut diberi makanan banyak tanpa henti.

Hal ini boleh mendatangkan masalah kepada perut kita kelak. Jadi, nasihat terbaik adalah merancang pemakanan kita dengan makan secara berperingkat. Sepatutnya pada hari raya pertama lalu kita jangan makan terlalu banyak bagi memberi masa untuk perut kita kembali beroperasi secara normal.

Tapi itu sudah terlewat. Justeru mulai hari ini, kurangkan kuantiti pemakanan kita agar proses secara berperingkat masih boleh dilakukan.

Khas buat yang berpenyakit seperti jantung, darah tinggi mahupun diabetis, pengawalan jenis makanan yang diambil amat penting! Elak makanan tinggi gula dan karbohidrat.

Makanan ringan seperti kerepek dan kuah rendang atau berlemak harus dielakkan bagi pengidap sakit darah tinggi. Kandungan garam dan bahan perasa di dalam masakan itu sangat tinggi dan mampu menjejaskan kesihatan anda. Bagi pesakit jantung pula, sebolehnya makanlah makanan yang dinasihatkan oleh doktor anda. Makanlah kuih raya yang sihat mengandungi oat berbanding kuih-kuih lain.

Bagaimanapun jika sudah terlewat dan memang puas rasanya anda melanggar segala pantang, pastikan mulai hari ini anda perlu kembali aktif menjaga pemakanan dan elakkan daripada melawan kata doktor.

Minum air kosong banyak bagi mengimbangi kembali segala macam air manis yang kita minum sepanjang seminggu beraya lalu. Elak daripada minum air yang bergas kerana minuman ini hampir tidak mempunyai walau sedikit khasiat pun kepada tubuh.

Malah kandungan gula di dalam air ini berada di paras sangat bahaya. Jadi, gantikan air ini dengan pengambilan air kosong dan juga jus buah-buahan jika anda memerlukan gula.

Paling mujarab

Seterusnya kawal saiz pemakanan dengan menggunakan pinggan kecil ketika mengambil makanan. Ini adalah cara disiplin yang dikatakan mampu mengawal saiz makanan kita. Jika kita menggunakan pinggan yang besar pasti kuantiti makanan diambil juga bertambah banyak.

Paling mujarab dan rasanya semua dinasihatkan untuk melakukan senaman ringkas. Perkara ini adalah paling wajib untuk kekal sihat. Curi masa setidak-tidaknya 15 minit setiap hari untuk kita lakukan senaman ringkas di rumah. Lakukan senaman secara berjadual.

Mengikut satu kajian yang pernah dilakukan sebelum ini, berpuasa sunat enam atau ganti adalah langkah terbaik untuk mendapatkan semula bentuk badan asal. Selepas puas makan ketupat, rendang dan sebagainya, inilah masanya untuk kita ganti semula puasa-puasa tertinggal masa bulan Ramadan ataupun laksanakan puasa sunat enam.

Kebaikannya, badan kembali sihat dan kurus, pahala juga berganda.

Untuk mengempiskan kembali perut kita yang sudah sedia membuncit, apa kata lakukan senaman tekan tubi sebanyak mana yang kita mampu setiap malam. Kemudian sehari ke sehari naikkan lagi bilangan tekan tubi itu. Untuk dapatkan hasil lebih cepat, lakukan selepas bangun tidur sekali.

Selain menari dan memperbanyakkan gerak langkah bagi membakar kalori yang terkumpul, `skipping' juga menyeronokkan untuk kita turunkan berat badan. Lebih seronok jika ajak kawan-kawan turut serta.

Rajin diri dengan menyapu minyak panas di kawasan badan berlemak setiap malam. Tapi awas, pastikan minyak itu diluluskan oleh Kementerian Kesihatan. Hati-hati, ikut arahan yang tertera di kotak minyak itu atau lebih elok jika dapatkan pandangan pakar dulu. Mana tahu nanti ada apa-apa kesan sampingan pula!

Akhir sekali paling mudah untuk dilakukan adalah dengan perbanyak makan epal hijau. Buah epal hijau bukan saja bagus dan berkhasiat, ia juga dapat mengurangkan kolesterol dalam badan.

Buah epal juga mengandungi zat besi, magnesium, potasium, kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta sumber serat yang mudah larut. Untuk mendapatkan kesan yang baik, amalkan setiap pagi memakan atau jadikan epal hijau sebagai minuman harian kita. 
Chatroom