Resepi Rendang Ayam
Bahan:
- 1 ekor ayam (dipotong 12)
- Sedikit kunyit
- Sedikit garam
- minyak
Caranya:
- Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
- Goreng ayam separuh masak. Angkat dan tos.
Bahan A
- 3 cawan santan
- 1/2 cawan kerisik
- 3 keping asam keping
- 1/2 sudu makan gula
- 1/2 sudu makan pati ayam
- Garam secukup rasa
- 3 helai daun kunyit (hiris kasar-kasar)
- 3 helai daun limau purut
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 bji bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
Bahan B dikisar
- 5 batang serai
- 2 inci kunyit basah
- 1 1/2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 3 batang lada kering (direndam)
- 3 sudu makan rempah kari
Caranya:
- Panaskan minyak yang digunakan untuk menggoreng ayam tadi, dan tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga serta bahan B.
- Masukkan santan, gula, pati ayam, garam, asam keping, ayam yang sudah digoreng, daun kunyit dan kerisik. Kacau dan biarkan masak.
- Bila kuah agak kering, carikkan daun limau purut dan gaul rata. Kemudian matikan api.
Tip:
- Untuk mengelakkan ayam cepat basi dan isinya hancur, goreng ayam terlebih dahulu
rendang ayam |
Bahan:
- 1 ekor ayam (dipotong 12)
- Sedikit kunyit
- Sedikit garam
- minyak
Caranya:
- Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
- Goreng ayam separuh masak. Angkat dan tos.
Bahan A
- 3 cawan santan
- 1/2 cawan kerisik
- 3 keping asam keping
- 1/2 sudu makan gula
- 1/2 sudu makan pati ayam
- Garam secukup rasa
- 3 helai daun kunyit (hiris kasar-kasar)
- 3 helai daun limau purut
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 bji bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
Bahan B dikisar
- 5 batang serai
- 2 inci kunyit basah
- 1 1/2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 3 batang lada kering (direndam)
- 3 sudu makan rempah kari
Caranya:
- Panaskan minyak yang digunakan untuk menggoreng ayam tadi, dan tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga serta bahan B.
- Masukkan santan, gula, pati ayam, garam, asam keping, ayam yang sudah digoreng, daun kunyit dan kerisik. Kacau dan biarkan masak.
- Bila kuah agak kering, carikkan daun limau purut dan gaul rata. Kemudian matikan api.
Tip:
- Untuk mengelakkan ayam cepat basi dan isinya hancur, goreng ayam terlebih dahulu