Home » » Umur 9 tahun tapi berat 146kg

Umur 9 tahun tapi berat 146kg

Berat badan seorang kanak-kanak Rusia, Dzhambik Khatokhov yang berusia sembilan tahun ialah 146 kilogram, lapor sebuah akhbar semalam.

Dia dipercayai menjadi kanak-kanak paling gemuk di dunia dan menggunakan kasut bersaiz lapan yang menyamai saiz dewasa.

Khatokhov yang turut dikenali sebagai Jambik sangat meminati sukan sumo malah bercita-cita mahu mewakili Rusia untuk memenangi pingat emas di Olimpik.

Namun, seorang doktor Britain, Ian Campbell menyatakan bahawa kesihatan kanak-kanak tersebut berada dalam keadaan yang membimbangkan kerana dia mungkin menghidap penyakit kencing manis dan jantung.

Ibu kanak-kanak itu, Nelya, 42, yang merupakan seorang jururawat dengan gaji £150 (RM878) sebulan berkata: "Dia membesar dengan saiz badan yang besar dan ukuran yang tinggi. Apa yang boleh saya lakukan? Itulah dirinya dan Tuhan telah menjadikannya."

Pada usia tiga tahun, Jambik mengamalkan diet bubur nasi dan ais krim tetapi beratnya meningkat sebanyak 50 kilogram.

Menurut ibunya, Jambik selesa dengan keadaan dirinya itu.

Jambik kini giat melakukan latihan sumo lima hari seminggu selain berenang berkata: "Saya mahu menjadi ahli sukan bila dewasa kelak dan memenangi kejuaraan dalam sukan Olimpik. Saya suka jadi kuat."

Jurulatihnya, Khasan Teusvazhukov, 48, menghadapi masalah untuk mencari pasangan lawan yang seusia Jambik. - Agensi0 Komen:

Catat Komen

 
Chatroom