Serunding kini bukan sahaja sesuai dimakan pada musim perayaan sahaja, malah boleh dijadikan snek yang boleh dimakan begitu sahaja serta bersama dengan roti sandwich.
Makanan itu dimasak menggunakan rempah tradisional, tanpa menggunakan pengawet mahupun bahan perasa tiruan. Serunding sememangnya selamat untuk diambil oleh semua lapisan golongan dan mempunyai khasiat tersendiri.
Bahan yang digunakan untuk membuat serunding mestilah daging tempatan atau import yang direbus kemudiannya dicarik halus, dicampurkan dengan ramuan seperti bawang putih, bawang besar, lada kering dan santan mengikut kemahiran masing-masing.
Semasa proses memasak dilakukan, pastikan serunding dikacau tanpa henti lebih kurang empat hingga lima jam dan betul-betul kering di bawah api yang sederhana besar bagi memastikan ia mampu bertahan lebih tiga bulan selepas dibungkus dalam bekas kedap udara.
Cara membuat serunding daging
1. Daging dipotong dadu satu atau dua inci dan direbus sehingga empuk
2. Setelah empuk, tos dan biarkan sejuk.
3. Siat daging rebus sehalus mungkin.
4. Semua bahan perencah dikisar sehingga halus.
5. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan perencah sehingga wangi.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa
7. Masukkan daging dan kacau sehingga kering.
8. Setelah betul-betul kering boleh diangkat dan sedia untuk dihidangkan.