Tip diperlukan bagi memastikan anak mengambil hidangan menyihatkan termasuk:
* Masak dan hidang makanan yang sesuai dengan cara betul.
Ibu perlu memerhatikan minat anak terhadap cara penyediaan makanan dan sediakan hidangan serta-merta. Cara memasak seperti merebus, membakar dan menumis adalah baik untuk kesihatan tetapi jauhi daripada menggoreng hidangan berkenaan.
* Gunakan kreativiti agar ia lebih menyeronokkan.
Jika anak anda menolak makanannya, cuba memasak menggunakan cara berlainan. Tambahkan pelbagai warna ke dalam makanannya dan perkenalkan bentuk menarik bagi hidangan berkenaan.
* Tawarkan hidangan berkenaan sedikit demi sedikit.
Jangan mengisi keseluruhan pinggan, sebaliknya hidangkan kepada mereka sedikit demi sedikit kerana ia boleh menggalakkan anak meminta lebih banyak lagi hidangan itu.
* Hidangan disediakan berdasarkan kualiti bukan kuantiti.
Hidangkan makanan berkhasiat kepada anak seperti pasta dengan menambah brokoli, kentang, keju, telur, daging ayam, ikan, kacang buncis dan bahan lain yang menyihatkan.
* Masak dan hidang makanan yang sesuai dengan cara betul.
Ibu perlu memerhatikan minat anak terhadap cara penyediaan makanan dan sediakan hidangan serta-merta. Cara memasak seperti merebus, membakar dan menumis adalah baik untuk kesihatan tetapi jauhi daripada menggoreng hidangan berkenaan.
* Gunakan kreativiti agar ia lebih menyeronokkan.
Jika anak anda menolak makanannya, cuba memasak menggunakan cara berlainan. Tambahkan pelbagai warna ke dalam makanannya dan perkenalkan bentuk menarik bagi hidangan berkenaan.
* Tawarkan hidangan berkenaan sedikit demi sedikit.
Jangan mengisi keseluruhan pinggan, sebaliknya hidangkan kepada mereka sedikit demi sedikit kerana ia boleh menggalakkan anak meminta lebih banyak lagi hidangan itu.
* Hidangan disediakan berdasarkan kualiti bukan kuantiti.
Hidangkan makanan berkhasiat kepada anak seperti pasta dengan menambah brokoli, kentang, keju, telur, daging ayam, ikan, kacang buncis dan bahan lain yang menyihatkan.