Home » » Resepi Kek Cokelat Kukus Berlapis (Kek Coklat)

Resepi Kek Cokelat Kukus Berlapis (Kek Coklat)

RESIPI KEK COKLAT KUKUS BERLAPIS

Bahan-Bahan Kek:
2 biji telur gred B
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis
1 sk soda bikarbonet
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 cawan air panas
1 pek kek lapis

Bahan-bahan Ganache:
400 gm coklat masakan
200 ml krim putar segar (Dairy Cream)

Kek Coklat Berlapis


Cara-Cara Membuat Kek:
1. Kacau telur bersama gula sehingga sebati,
2. Masukkan susu pekat, minyak dan kacau rata.
3. Masukkan tepung, serbuk koko dan soda (diayak bersama), kacau sehingga sebati diikuti dengan air panas.
4. Potong nipis kek lapis dan letakkan kedalam acuan kek.
5. Isikan adunan kek coklat kedalam acuan tadi dan kukus selama 45 minit.

Cara-cara membuat Ganache:
1. Potong kecil coklat masakan dan letakkan didalam bekas stainless steel.
2. Panaskan krim dalam periuk kecil sehingga mendidih dan tuangkan kedalam coklat tadi, kacua rata.

BY CHEF ANUAR DERAMAN



 
Chatroom