Home » » Tips Diet Untuk Kuruskan Badan

Tips Diet Untuk Kuruskan Badan

Apa pilihan anda. Kurus atau gemuk? Pada saya, nak kuruskan badan ni, takde la susah mana. Kalau boleh buat 2 perkara ini, insyaAllah boleh kurangkan berat badan dengan cepat.

1. Kurangkan makan nasi & makanan berlemak. Cuba amalkan makan roti yang ada bijirin bagi menggantikan nasi.
2. Buat exercise keluarkan peluh sekurang2nya 30 minit setiap hari. Paling baik ialah ‘jogging’ atau berenang.

Tapi apabila saya beritahu tips ini, semua mengamuk. Mereka kata, kalau tips tu, kalau tak tanya saya pun diorang dah memang sedia maklum.

Saya jawab balik. Memang itulah tips asas yang perlu korang amalkan. Kalau itu korang takleh nak buat, macammana nak kurus. Cakap banyak tak guna. Ada banyak ilmu dan tahu banyak tips pun tak guna kalau kita tak amal. Korang cari la banyak mana tips sekalipun, tapi kalau korang tak praktikkan atau amalkan apa yang disarankan, jangan harap dapat hasil. Itu nasihat saya pada diorang.

Apa-apa pun, bagi memenuhi permintaan mereka yang selalu bertanya tentang petua atau tips nak kuruskan badan tu. Saya sarankan untuk amalkan tips diet kuruskan badan seperti dibawah ini.

* Amalkan Makan Malam Sebelum Jam Tujuh Malam. Elakkan Mengambil Makanan Yang Berat Kerana Kadar Metabolisme Yang Rendah Pada Waktu Malam Akan Menyebabkan Makanan Disimpan Sebagai Lemak.

* Jangan Mudah Terpedaya Iklan-iklan Merampingkan Badan Atau Produk-produk Pil Kurus. Kebanyakkannya Indah Khabar Dari Rupa. Duit Habis, Badan Tetap Juga Naik.

* Dapatkan Nasihat Doktor Sebelum Membuat Keputusan Membeli Produk Diet Yang Banyak Terdapat Di Pasaran Dan Farmasi. Pandangan Doktor Adalah Lebih Selamat.

* Turun 1 Kg Sebulan Secara Tetap Adalah Lebih Baik Daripada Turun Berat Badan Secara Drastik Dan Mendadak. Ini Boleh Mengganggu Kesihatan Dan Kemungkinan Berat Badan Anda Akan Naik Secara Mendadak Pula.

Diet Sihat

* Rajinkan Diri Melakukan Senaman Seperti Sit-up. Jika Mampu, Berkunjunglah Ke Jim Berdekatan. Senaman Membentuk Otot Yang Sihat Dapat Membakar Lemak.

* Positifkan Diri. Buatlah Target Badan Yang Realistik Dan Perancangan Yang Sesuai. Jangan Memaksa Diri Mencapai Perkara Yang Tidak Logik Dalam Masa Yang Singkat.

* Jangan Asyik Menimbang Berat Badan. Anda Akan Kecewa Jika Masih Tiada Perubahan. Cara Paling Fleksibel Ialah Menimbang Berat Badan Tidak Lebih Sekali Dalam Seminggu.

* Beri Penghargaan Untuk Diri Sendiri. Beri Ganjaran Pada Diri Sendiri Jika Matlamat Tercapai. Contohnya, Makan Satu Bar Coklat Yang Sedap. Jangan Risau…

Sesekali Tidak Mengapa. Sekian, selamat mempraktikkannya…

Sumber: Google



80 Komen:

fanisha berkata...

setuju dengan u.. ramai yg tahu tentang pemakanan and senaman..but tak buat pon..

i do write something about one product yang sedang top skrang - jus mate 5 , really appreciate if you can give a visit with a comment :)

squidoo.com/beli-jus-mate-5

oh.. by the way..
nice making money blog.. kemas..

cheyNg ♥ awaN biRu berkata...

sy setujU.. rmai yg tahu ttang amalan diet ini tetapi tdk mengamalkannya...

BellaBasri berkata...

mintak izin share ekh

idris berkata...

Sebenarnya anda tidak perlu berlapar untuk kurus. Bukan jumlah kalori sahaja yang membantu anda menjadi kurus, tetapi adalah jenis makanan yang anda makan.

Jadi kurangkanlah makanan manis dan karbohidrat dan tingkatkan protein bagi membantu pembentukkan otot dan serat untuk mengelakkan rasa lapar.

Tanpa Nama berkata...

hm...cadangan yang baik... saya amat setuju dengan apa yang ditulis... pasti ramai jua yang setuju.

Tanpa Nama berkata...

menarik care diet nie.....
akn sy cube

Tanpa Nama berkata...

MMG TOL BUT CM NE LAK DGN ORG YG MMG SUSAH NK KRUS???CM ORG KATA KETURUNAN LARH,HORMON LARH..DA CUBE KURANG MKN TP MCM MKIN NEK ADA LARH..CM NE LAK TU???

sabrina berkata...

cy stju apa2 yg u kata..........:}p

neslO_ais berkata...

agree agree agree!!!

eh terjalan sini plak :D

Tanpa Nama berkata...

darwh wad darwh .. berjaya akhir nye :)

Tanpa Nama berkata...

sangat setuju dgn tips ini.. nampak mudah dan semua org tau tp tidak semua org dpt laksanakan perkara yg mudah ini.. baru ckp kurangkan nasi dah susah hati... nak lawan nafsu nak mkn tu pun bagai nak giler... tp bila dah amal setiap hr InsyaAllah semuanya mungkin pasti...

Firdaus berkata...

Sangat bersetuju yang terbaik adalah makan sebelum lapar behenti sebelun kenyap soga mengamalkn sellu demi kesihtan anda!!

nurul berkata...

btl ape yg korg ckp 2.aku stuju sgt2...........................

PSYHUSK berkata...

diet dan kurus secara natural adalah yg terbaik....

Zuwairi Aiman berkata...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

Cik Yut berkata...

Salam

Mungkin juga boleh cara ni :

http://www.sihat2u.com/2011/04/kurus-apa-rahsianya.html

~Sharing is Caring~

Tanpa Nama berkata...

xdew yg lbih senang n cepat kew nak diet

Tanpa Nama berkata...

sya dh cuba nk diet yg dtunjuk kurang mkn nasi..senaman tpi berat sya still mcm tu juga..sya kecewa bila berat badan sya mcm tu jga x da perubahan langsung..

Tanpa Nama berkata...

tq for the information

Tanpa Nama berkata...

btol 2.....tpat skali..thanx

tips kuruskan badan berkata...

Tips yang cukup bermanfaat. Saya nak share di wall post FB saya ya. Terima kasih banyak-banyak.

Tanpa Nama berkata...

nasi ialah karbohidrat, roti juga ialah sumber karbohidrat yang tinggi. apabila karbohidrat dipecahkan, ia akan menjadi glukos dlm badan. apabila glukos ini xdigunakan, ia akan disimpan..jadi apa bezanya kalau xmakan nasi, tapi memakan roti?

Tanpa Nama berkata...

makan makanan seimbang,rajin2 ke gym..pasti berhasil

Tanpa Nama berkata...

sy setuju gak.. mmg the best. tp yla, nasi 2 da jd mknn asasi kte kan.. so sy sarankan mkn nasi skali sehari..dlm kuantiti yg sdikit.. ok aper..sy maintain jer. hehe... yg penting ulam2an. i like. heehhhheeee...

Tanpa Nama berkata...

makanan apa yg sesuai erk???

Sheila berkata...

Info yang menarik untuk di ketahui dan dikongsikan bersama... Thanks...

http://petuakuruskanbadan.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

menarik juga tips nie.. sya akn cuba buat...mudah mudahan berkesan...tq...

tamanraudhah berkata...

Beri Laluan

Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

Tanpa Nama berkata...

trimas bnyk2 ya ttg info nie.....

cik may berkata...

setuju..tu yang saye buat..so far okei..tapi tak bersenam pun..;p

nisa san~ berkata...

hello semua :P
senam mesti buat at least 3 times a week! tak perlu kuat sangat pun janji peluh keluar. and one thing yang i tengok ramai tak tahu. nak diet tak perlu tahan perut, kita cuma perlu faham konsep doet yang sebenar, its about balance. kalau boleh elak makan makanan yang banyak karbohidrat, gantikan dengan buah dan sayur. sebab buah dan sayur byk nutrisi, plant sterols pun penting, untuk menurunkan kadar kolestrol. antioksida untuk anti aging, cuba klik tgok blog i, byk tips i ambil daripada reader digest
:)

ViVa La CHaD berkata...

Trima kasih ats segalanya :-)

Tanpa Nama berkata...

nak tahu pasal makan buah epal hijau,,ker buat jus paling mujarat...teknik mengunakan tridmill

simiey[dot]com berkata...

terima kasih

kak ma berkata...

betul belaka apa yg ditulis, yg penting diri kita sendiri, adakah mampu buat atau tidak,bagi saya bukan semua product yg dijual itu tidak bagus, saya mengamalkan Slim Diet 2, alhamdulillah berat badan saya skg dah turun, dan sekarang ni maintain je makan,tkasih pada SD2 kerana turut membantu saya.

jiha berkata...

setuju ................

Tanpa Nama berkata...

beTul3

Tanpa Nama berkata...

setiap org cara diet die berbeza2..bukan semua org bila kurangkan mkn nsik, akan jdi krus..n bkn smua org fit dgn work out dkt gym...sbb setiap tubuh tu keperluan die adalah berbeza2..so knal dulu jnis-jnis bdn anda sebelum mengamalkan diet or exercise..

timbangan berkata...

sepertinya caranya cukup masuk akal, inti dari diet itu sebenarnya pengendalian diri dan melatih kesabaran

Tanpa Nama berkata...

kalau mau kurus, mesti mau ikut.
senaman penting untuk badan kita.

SAYA MAHU KURUS CABARAN 90hari BIOS LIFE SLIM berkata...

Rahsia senang kurus..:)jom ke blog saya
http://azaideris.blogspot.com/

sha berkata...

salam untuk semua….

saya ada plan pemkanan yang amat berguna untuk membantu mengurangkan berat badan mengikut kemampuan masing2 ye….sila call/sms saya untuk penerangan selanjutnya…..

Ina -016-2885776 ataupun
email saya: shasha0376@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

setuju, you opened my eyes..Thank you. Terima Kasih

Tanpa Nama berkata...

clm.senaman tuh klo buad lompt bintang bolei jgk kee ?

Azlen berkata...

senang je.....buat cam nie, tapi kena disiplin and buat betul2.

breakfast minum milo+susu tepung anlene cicah dengan biskut kering gandum(jacob)

lunch makan macam biasa

dinner ulang semula makanan semasa breakfast.
klu buat betul2 memng menjadi.

Azlen berkata...

senang je.....buat cam nie, tapi kena disiplin and buat betul2.

breakfast minum milo+susu tepung anlene cicah dengan biskut kering gandum(jacob)

lunch makan macam biasa

dinner ulang semula makanan semasa breakfast.
klu buat betul2 memng menjadi.

Tanpa Nama berkata...

x jdi lah sya buat

Tanpa Nama berkata...

emm..boleh la.akn sya usahakan.

Tanpa Nama berkata...

ap2 aje la..krus la sgt..bgai2..hahahaha

Saruli berkata...

Klo nak kurus senang je..kawal pemakanan dan aktiviti kita.klo makan banyak, banyakkan aktiviti fizikal mcm bersenam ato klo malas sngt kemas rumah ke, cabut rumput ke..sbbnya badan kita mcm konsep mass balance, mean apa yang masuk mesti sama yang keluar..baru badan maintain..satu g klo nak elak prut buncit, mkn jgn sulam air..minum air slps 15minit ke 30minit selepas makan..Inshaallah perut kempis dan menawan..AmaLan Sunnah baginda SAW..

emerin sianna berkata...

Nice tips and article..
View Teh Diet

Ummiexclent Hamid berkata...

tips saya pulak...
gemukkan badan untuk 9 bulan.. pastu mulakan misi berpantang 2 bulan.. mesti kurus... tapi awas... lepas pantang tu kena terima hakikat la... hehe......

Tanpa Nama berkata...

ha nie rahsia saya turun 11kg dlm masa 1 bulan ja. first saya jogging kat tredmill, kalau takda saya cdangkan jogging biasa kat tempat2 yg selamat. tiap hari dlm 45minit (dlm seminggu saya rehat dr jogging 2 hari) . Then saya angkat berat. kerana angkat berat akan hasilkan otot. otot akan pecahkan lemak. 6kg ja berat 1 dummble. untuk otot tangan (bicep n tricep). sit up bnyk membantu kempiskan perut saya. mula2 wat dlm 20kali saja. then tambah 1 stiap 3 hari. kalau ada sengal2 kat bdn keesokan hari. saya akan rehat dr senaman sit up. saya tak pernah sekat pemakanan saya. still makan ayam goreng. nasi goreng. n nasi lemak. Tapi... hanya pd tengah hari sahaja DAN saya separuhkan pengambilannya dr kita nie slalu makan (makan tak sampai terlalu kenyang atau kembung perut). waktu pagi saya makan 2 keping roti (biasa/bukan manis) n air masak sahaja. N benda saya paling pantang dlm semua. sbelum makan, saya makan buah dulu stengah biji. then bru makan berat. dah abis makan. saya takkan tito or baring. saya wat aktiviti lain. (((SELEPAS 2 JAM MAKAN BARU SAYA MINUM AIR MASAK)))). Benda last. sepanjang 1 bulan. saya tak minum apa2 minuman bergas, sejuk, or jus manis, kentang goreng, burger dan saya berhenti minum air pakai susu pekat manis.. oh lupa...selepas saya makan makanan yang berlemin/ bnyk minyak, cth sperti ayam goreng, mee goreng, ikan keli goreng n sebagainya.. saya akan perahkan satu sudu jus dr lemon dan makan cam makan ubat. alhamdulillah berat saya dr 80kg jatuh sehingga 69 skarang. n still sama berat, dah 2 tahun dah... jika saya rasa dah ok bdn. saya kurangkkan sikit kadar senaman n makan sdp2. jika naik blik.. saya akan wat rutin yang sama. \

Tanpa Nama berkata...

pengambilan protien yang berlebihan juga akan menjadi lemak. kerana manusia hanya perlukan 2 ribu kalori sehari (bg org yang aktif). so checklah kalori makanan anda. ada dlm laman2 web kesihatan. or check kat maklumat makanan di bungkusan makanan tersebut. kdg2 ada yang kata rendah lemak tepu ataupun lemak trans. tapi jika dilihat kembali kalorinya, ianya hampir2 sama dgn makanan yang tak sihat. seperti majerin2.

Tanpa Nama berkata...

2 ribu kalori bg lelaki sahaja.

Tanpa Nama berkata...

saya slalu tengok wanita/lelaki yang bising2 metabolismanya rendah (tak bersyukur) n bdnnya walaupun senam tak kurang2 beratnya. sebenarnya manusia slalu makan tak ikut sunnah. kunyah sikit telan. kunyah sikit telan. then diowang slalu duduk makan makanan ringan (jajan/cekedis/snack). belum tengok lagi minuman diowang, air coke,pepsi,7up,jus2 yang manis. masa makan berat. kus semangat tengok.. kdng2 sampai membukit nasi tue.. pas dah makan banyak2. diowang slalu terbaring cam tak larat nak bgn. senam jgn katalah... slalu org gesa tapi wat dlm 2-3 kali stahun. pastue dok nyalahkan metabolisma rendah, salahkan takdir.. kdg2 tak rendah pown. dia tue yang idup tak sihat. kalau kita ikut sunnah nabi yang menggalakkan kita makan dgn betul. ambil yang halal, bnykkan beriadah. takkan ada org yang terlalu gemuk. semua tue just alasan bg orang yang malas n makan kerana stress.

dewi qhalieysya berkata...

ouh .. .. .. ouhkey trma ksih .. .. ..

Tanpa Nama berkata...

sangat mantap dan bagus sangat program dietnya....hanya bercakap and tak dilaksanakan sama saja bohong....kapanlah berat badan nih bisa turun....mantap

Noor Azreen Ben Abon berkata...

wah terbaiklah..

Kuruskan Badan Sambil Makan McD

usaharumahan berkata...

Wachh boleh nih d coba tipsnya... Makaih untuk tipsnya...

Tanpa Nama berkata...

tips yg bagus dan mudah untuk diamalkan ;-)
sya akn buktikan tahun hadapn 2013 sya dapt mencapi berat badn yg diidamkan ..........

#i can do it !!!!!

eisyah berkata...

tip yg bgus.. sy akn cuba ikt tip2 yg diberikn ini..

Qaiza berkata...

tip yg bagus... boleh lawati blog saya...

http://qaizashop.blogspot.com/

Tri Ana berkata...

bgus ni cara dietnya kurang i mkn nasi perbnyk sayur. skrng q jga lgi dlm program diet. pgi mkn roti,siang mkn nasi 3 sendok sayur agak bnyk. Lauk cmn aq kukus. Mkn mlm gnti mkn sore jam 5 ampk mlm udh ndk mkn sma sx. Alhmdllh berat ku turun

Bengkung Bersalin berkata...

mohon copy n share yer..

hazeiq berkata...

selain berjoging dan berenang, sukan ape lai yg sesuai.??? kalo betminton ok x??

Tanpa Nama berkata...

saye pon nk kurangkan berat bdan..i will try my best!

Zainal berkata...

setuju tu , ramai yang cakap tak serupa bikin , nak kurus konon , senaman tak mau

www.araublogger.com

erra berkata...

tq for the info..gud:)

Tanpa Nama berkata...

Trbaikk

Abege berkata...

Wach tips yang manthap...mau aku coba nich...tengkiu berat ya...tapi jangan lupa mampir ke herbal Mata...
www.herbalnaturallyplus.com

Tanpa Nama berkata...

saya setuju

Tanpa Nama berkata...

It's going to be ending of mine day, but before ending I am reading this great piece of writing to improve my knowledge.

Here is my blog post: http://Cuyabro.com/elgg/profile/KarlWorth

zahra berkata...

saya sih setuju.tapi tidak mungkin saya bisa melakukan nya.

Fatimah Bt Tony berkata...

Perkongsian yang best. :)

nadzaim berkata...

Setuju...

Gabriel Tofan Aditya berkata...

Artikelnya bagus sekali semoga bisa bermanfaat bagi semua masyarakat yah...Kami menyediakan makanan kesehatan untuk diet, dan penderita penyakit diabetes....

http://dietyangbenar.wordpress.com/

http://minumanbekale.besaba.com/

kedaivitaminfatimah berkata...

betul jugak apa yang admin cadangkan. cuma sebenarnya kan, pada pendapat saya, kalau betul-betul nak kurus, seseorang tu kena ada ilmu macam mana kuruskan badan. Untuk kurus, perlu ada 3 langkah yang penting. yang pertama kena detoks semua toksin yang merbahaya dari dalam badan kita. sebab ada kes, seseorang tu meninggal dunia, hanya kerana dia langsung tak "melabur" atau "b**ak" dalam tempoh sebulan. bayangkan, longkang yang tersumbat dengan pelbagai sampah dan kotoran, kalau tak dikeluarkan dalam tempoh sebulan, sudah pasti macam-macam penyakit atau bau yang akan kita hidu. begitulah juga badan. semua sampah atau toksin ni, perlu disingkir dari tubuh.

kedua, lemak yang ada tu, kenalah di bakar. kalau lemak tak dibakar, nanti lemak tu akan terkumpul di bahagian2 tubuh yang tertentu seperti pinggul, punggung, paha, betis, lengan, perut. sebab tu, ada orang yang kurus, tapi nampak macam lemak bergayut di kawasan ini.

langkah ketiga yang perlu untuk kurus adalah bina otot. otot ni, penting untuk proses metabolisme. kalau proses metabolisme cepat, barulah cepat tubuh kita nak turunkan berat badan. :)

Nasita Dollah berkata...

Setuju sangat...

yatty berkata...

Tips yang menarik..;)

Catat Ulasan

Affiliates

 
Chatroom