Resipi Sup Gearbox
(hidangan untuk 10 orang)
Bahan A
30 gram buah keras
10 gram buah pelaga
10 gram kulit kayu manis
10 gram bunga cengkih
10 gram bunga lawang
4 batang serai
(ditumbuk sedikit)
Bahan B
200 gram bawang merah (dikisar)
50 gram bawang putih (dikisar)
50 gram halia (dikisar)
Bahan C
400 gram gearbox
100 gram paru
100 gram perut
100 gram lidah
200 gram ekor
Bahan lain
2 liter air
30 mililiter minyak masak
1 paket rempah sup
Lada hitam
Garam
Penyediaan
1. Panaskan minyak, kemudian masukkan bahan A. Tumis seketika.
2. Masukkan bahan B dan rempah sup. Tumis sehingga wangi.
3.Masukkan bahan C dan biarkan sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air dan masak sehingga mendidih. Kemudian reneh dengan api sederhana sehingga bahan C empuk.
5. Apabila sudah masak, masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
6. Sup boleh dihidangkan bersama roti.
(hidangan untuk 10 orang)
Bahan A
30 gram buah keras
10 gram buah pelaga
10 gram kulit kayu manis
10 gram bunga cengkih
10 gram bunga lawang
4 batang serai
(ditumbuk sedikit)
Bahan B
200 gram bawang merah (dikisar)
50 gram bawang putih (dikisar)
50 gram halia (dikisar)
Bahan C
400 gram gearbox
100 gram paru
100 gram perut
100 gram lidah
200 gram ekor
Bahan lain
2 liter air
30 mililiter minyak masak
1 paket rempah sup
Lada hitam
Garam
Penyediaan
1. Panaskan minyak, kemudian masukkan bahan A. Tumis seketika.
2. Masukkan bahan B dan rempah sup. Tumis sehingga wangi.
3.Masukkan bahan C dan biarkan sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air dan masak sehingga mendidih. Kemudian reneh dengan api sederhana sehingga bahan C empuk.
5. Apabila sudah masak, masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
6. Sup boleh dihidangkan bersama roti.