Resipi Masak Tempoyak Ikan Kembung
Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung
2 sudu besar tempoyak
1 sudu besar cili kering kisar
Sedikit daun kesum
5 biji belimbing buluh
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk kasar
Sedikit halia- diketuk
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan air
1 tangkai bunga kantan
Cara membuat:
1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan garam gula.
3. Apabila mendidih, baru masukkan ikan dan garam gula.
4. Biar seketika hingga ikan masak.
5. Sedia dihidangkan.
Sumber: Sinar Harian
Bahan-bahan:
3 ekor ikan kembung
2 sudu besar tempoyak
1 sudu besar cili kering kisar
Sedikit daun kesum
5 biji belimbing buluh
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk kasar
Sedikit halia- diketuk
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan air
1 tangkai bunga kantan
Cara membuat:
1. Masukkan air ke dalam periuk.
2. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan garam gula.
3. Apabila mendidih, baru masukkan ikan dan garam gula.
4. Biar seketika hingga ikan masak.
5. Sedia dihidangkan.
Sumber: Sinar Harian