Home » » Resepi Kek Durian Pelangi

Resepi Kek Durian Pelangi

Resepi Kek Durian Pelangi

Bahan kek:

2 cawan gula kastor
1 cawan mentega
4 biji telur
1 sudu besar esen vanila
3 cawan tepung gandum        - diayak
1 sudu besar serbuk penaik    - diayak
1 cawan susu segar
Pewarna pilihan (warna-warna pelangi)
Bahan inti:
200gm krim putar
200gm durian – dibuang biji (boleh dikurangkan)
1 sudu besar gelatin
50ml air

Bahan krim:

1½ cawan mentega
3-4 cawan gula aising (mengikut tahap kemanisan yg diingini)
1 biji lemon – dibuat jus
1 sudu kecil esen vanila
Garam secukup rasa



Cara membuat:

1.    Panaskan ketuhar pada suhu 175˚C.

2.    Kek: Pukul mentega dan gula kastor sehingga berkrim. Kemudian masukkan telur satu per satu diikuti oleh esen vanilla.

3.    Bubuh bahan ayak pula dan gaul sebati.

4.    Tuang susu dan kacau sehingga semua bahan campuran ini sebati.

5.    Bahagikan adunan ini kepada 6 pilihan warna kegemaran sama rata.

6.    Bakar setiap bahagian warna dalam ketuhar selama 15 minit atau sehingga ia masak sepenuhnya.

7.    Inti: Campur gelatin bersama air dan biarkan lebih kurang selama 5 minit.

8.    Sementara itu, kisar isi durian bersama krim dan gaulkan campuran gelatin ke dalamnya.

9.    Krim: Satukan semua bahan krim dan pukul sehingga ia berkrim.

10. Akhir sekali, sapukan inti di antara setiap lapisan kek yang berlainan warna    sebelum menutup keseluruhan kek dengan krim.

11. Potong kek dan sedia dihidangkan.



 
Chatroom