Resepi Sagu Gula Merah
BAHAN- BAHAN
•1 liter air
•1 sudu teh pewarna hijau
•2 helai daun pandan
•2 sudu makan gula
BAHAN KUAH :
•200 gram gula Melaka
•50 gram gula
•200 ml santan pekat
•2 helai daun pandan
•1 sudu teh garam
•Air secukupnya
CARA MEMBUAT:
1. Masak air sehingga mendidih dan masukkan sagu. Kacau sehingga pekat.
2. Kemudian, buangkan airnya, dan masak sekali lagi dan kacau sehingga masak.
3. Masukkan gula pasir dan pewarna hijau dan kacau sehingga mendidih.
4. Setelah itu, padamkan daun api dan sendukkan adunan ke dalam mangkuk manisan. Ketepikan.
5. Untuk kuah, rebus santan bersama daun pandan. Masukkan garam dan tunggu sehingga mendidih. Ketepikan.
6. Sementara itu, rebus gula pasir bersama gula Melaka dan sedikit air sehingga mendidih. Ketepikan.
7. Sedia dihidangkan.