Rahsia Yee Sang - makanan wajib Tahun Baru Cina
Masyarakat Cina percaya bahawa semakin tinggi yee sang diangkat ketika digaul, maka lebih banyak kemakmuran yang bakal dinikmati sepanjang tahun.
Yee sang merupakan menu wajib setiap kali meraikan sambutan Tahun Baharu Cina.
Menu ini biasanya disajikan sebagai hidangan pembuka dan dianggap sebagai simbol penyatuan dan lambang kemurahan rezeki yang akan diperoleh sepanjang tahun tersebut.
Dalam bahasa Cina, perkataan yee bermaksud ikan yang turut membawa pengertian lain iaitu kekayaan berkekalan. Perkataan sang pula merujuk kepada mentah dan turut mempunyai maksud lain iaitu hidup serta kebangkitan. Pendek kata, hidangan yee sang ini melambangkan simbol kemewahan dan panjang umur.
Inti yee sang biasanya terdiri daripada bahan-bahan seperti ikan mentah (salmon), hirisan sayur-sayuran seperti lobak merah, lobak putih, bijan, kekacang yang ditumbuk, halia, buah abung (pomelo), jus limau, serbuk lima rempah dan keropok rangup.
Kesemua inti tersebut akan disusun secara rapi di atas sebuah pinggan bulat.
Sebelum proses menggaul yee sang dimulakan, sos plum yang mempunyai rasa masam dan manis akan dituang dan disusuli dengan tindakan memicit jus limau pada ikan mentah bertujuan untuk mengelakkan kemasukan bakteria selain menyedapkan rasa ikan itu. Selepas sos dituangkan, tibalah detik-detik yang dinanti-nantikan oleh semua iaitu proses menggaul yee sang .
Proses menggaul yee sang mempunyai cara yang tersendiri kerana semua inti yee sang itu digaul bersama secara agresif menggunakan penyepit oleh mereka yang berkumpul di keliling meja bulat.
Mereka yang berkumpul di keliling meja bulat digalakkan untuk menjerit perkataan âlou heiâ. Dalam konteks ini, perkataan âlouâ bermaksud menggaul manakala âheiâ pula ialah naik.
Semakin tinggi yee sang itu diangkat dan digaul, maka lebih banyak kemakmuran yang bakal dinikmati sepanjang tahun. Selain kemakmuran yang ingin dicapai, masyarakat Cina turut percaya bahawa perkataan âlou heiâ dijerit dengan harapan ia dapat memberi kesihatan lebih baik kepada seseorang.
Resepi Yee Sang
Bahan:
Sedikit timun, betik, seleri yang telah dijerukkan
Sedikit halia jeruk merah dan putih
Sedikit keladi rangup dan daun bawang
Rumpai laut merah dan putih
50 gram obor-obor
sedikit asam mandarin kering
sedikit daun sup, daun limau kasturi, lobak putih, lobak merah
50 gram tobiko
100 gram uni
Perasa:
150 ml sos pelam
30 ml cuka lemon
30 ml cuka buah
30 ml minyak zaitun
100 gram kacang
50 gram bijan goreng
100 gram kepingan badam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1/2 sudu teh serbuk rempah gabungan
2 peket keropok yee sang
Penyediaan:
1 Susun semua bahan dalam pinggan besar. Lobak putih dan merah yang diparut diletakkan di bahagian tengah.
2 Perah jus lemon pada tobiko dan uni.
3 Gaulkan kesemua bahan segar dan perasa.
4 Sedia dihidangkan.
Masyarakat Cina percaya bahawa semakin tinggi yee sang diangkat ketika digaul, maka lebih banyak kemakmuran yang bakal dinikmati sepanjang tahun.
Yee sang merupakan menu wajib setiap kali meraikan sambutan Tahun Baharu Cina.
Menu ini biasanya disajikan sebagai hidangan pembuka dan dianggap sebagai simbol penyatuan dan lambang kemurahan rezeki yang akan diperoleh sepanjang tahun tersebut.
Dalam bahasa Cina, perkataan yee bermaksud ikan yang turut membawa pengertian lain iaitu kekayaan berkekalan. Perkataan sang pula merujuk kepada mentah dan turut mempunyai maksud lain iaitu hidup serta kebangkitan. Pendek kata, hidangan yee sang ini melambangkan simbol kemewahan dan panjang umur.
Inti yee sang biasanya terdiri daripada bahan-bahan seperti ikan mentah (salmon), hirisan sayur-sayuran seperti lobak merah, lobak putih, bijan, kekacang yang ditumbuk, halia, buah abung (pomelo), jus limau, serbuk lima rempah dan keropok rangup.
Kesemua inti tersebut akan disusun secara rapi di atas sebuah pinggan bulat.
Sebelum proses menggaul yee sang dimulakan, sos plum yang mempunyai rasa masam dan manis akan dituang dan disusuli dengan tindakan memicit jus limau pada ikan mentah bertujuan untuk mengelakkan kemasukan bakteria selain menyedapkan rasa ikan itu. Selepas sos dituangkan, tibalah detik-detik yang dinanti-nantikan oleh semua iaitu proses menggaul yee sang .
Proses menggaul yee sang mempunyai cara yang tersendiri kerana semua inti yee sang itu digaul bersama secara agresif menggunakan penyepit oleh mereka yang berkumpul di keliling meja bulat.
Mereka yang berkumpul di keliling meja bulat digalakkan untuk menjerit perkataan âlou heiâ. Dalam konteks ini, perkataan âlouâ bermaksud menggaul manakala âheiâ pula ialah naik.
Semakin tinggi yee sang itu diangkat dan digaul, maka lebih banyak kemakmuran yang bakal dinikmati sepanjang tahun. Selain kemakmuran yang ingin dicapai, masyarakat Cina turut percaya bahawa perkataan âlou heiâ dijerit dengan harapan ia dapat memberi kesihatan lebih baik kepada seseorang.
Resepi Yee Sang
Bahan:
Sedikit timun, betik, seleri yang telah dijerukkan
Sedikit halia jeruk merah dan putih
Sedikit keladi rangup dan daun bawang
Rumpai laut merah dan putih
50 gram obor-obor
sedikit asam mandarin kering
sedikit daun sup, daun limau kasturi, lobak putih, lobak merah
50 gram tobiko
100 gram uni
Perasa:
150 ml sos pelam
30 ml cuka lemon
30 ml cuka buah
30 ml minyak zaitun
100 gram kacang
50 gram bijan goreng
100 gram kepingan badam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
1/2 sudu teh serbuk rempah gabungan
2 peket keropok yee sang
Penyediaan:
1 Susun semua bahan dalam pinggan besar. Lobak putih dan merah yang diparut diletakkan di bahagian tengah.
2 Perah jus lemon pada tobiko dan uni.
3 Gaulkan kesemua bahan segar dan perasa.
4 Sedia dihidangkan.