Mengambil makanan yang berasaskan tomato mampu menurunkan risiko terkena kanser payudara.
Kajian ke atas 70 orang wanita yang mengalami pascamenopaus menunjukkan mereka berisiko tinggi terkena kanser berkenaan.
Setiap wanita itu diberi makan tomato yang mengandungi 25 miligram likopen setiap hari selama 10 minggu.
Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Clinical Endocrinology & Metabolism itu mendapati terdapat peningkatan pada paras hormon yang mengawal metabolisme, iaitu adiponektin sebanyak 9 peratus.
Kajian itu juga membuktikan kadar peningkatan adiponektin boleh mencegah kanser payudara.
"Kebaikan memakan banyak tomato dan produk berasaskan tomato dibuktikan dalam kajian kami.
"Malah, makan buah dan sayur-sayuran yang kaya nutrisi asas, vitamin, mineral dan bahan pitokimia seperti likopen jelas membuktikan ia baik untuk kesihatan," ujar penyelidik yang juga Penolong Profesor Epidemiologi, Adana Llanos dari Universiti Rutgers, Amerika Syarikat.
Kajian ke atas 70 orang wanita yang mengalami pascamenopaus menunjukkan mereka berisiko tinggi terkena kanser berkenaan.
Setiap wanita itu diberi makan tomato yang mengandungi 25 miligram likopen setiap hari selama 10 minggu.
Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Clinical Endocrinology & Metabolism itu mendapati terdapat peningkatan pada paras hormon yang mengawal metabolisme, iaitu adiponektin sebanyak 9 peratus.
Kajian itu juga membuktikan kadar peningkatan adiponektin boleh mencegah kanser payudara.
"Kebaikan memakan banyak tomato dan produk berasaskan tomato dibuktikan dalam kajian kami.
"Malah, makan buah dan sayur-sayuran yang kaya nutrisi asas, vitamin, mineral dan bahan pitokimia seperti likopen jelas membuktikan ia baik untuk kesihatan," ujar penyelidik yang juga Penolong Profesor Epidemiologi, Adana Llanos dari Universiti Rutgers, Amerika Syarikat.