Di kalangan masyarakat Cina, kebanyakan buah-buahan mempunyai makna tersendiri. Dipercayai:
Epal untuk meraih kejayaan, keamanan, keharmonian, silaturahim, kemewahan,limpahan hasil dan kekuatan.
Pear untuk tuah, perniagaan yang baik dan kekayaan.
Oren dan limau mandarin untuk menjana dan mengumpul kekayaan.
Anggur untuk membanyakkan keturunan.
Buah-buhan berwarna hijau untuk menambah tenaga dan kesihatan (seperti epal hijau, kiwi dan anggur).
Buah-buahan berwarna merah untuk menambah kekayaan, tenaga dan kesungguhan (epal merah, anggur merah dan manggis).
Buah-buahan berwarna hitam untuk kepintaran dan kreativiti (anggur hitam dan beri hitam).
Buah-buahan berwarna kuning untuk mengumpul kekayaan.
Garis Panduan Diet Malaysia 2010 menyarankan kita makan sekurang-kurangnya dua hidangan buah-buahan dan tiga hidangan sayur-sayuran setiap hari sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Tambah buah-buahan dan sayuran-sayuran ke dalam pemakanan anda setiap hari pada musim perayaan ini untuk menjamin kesihatan sepanjang tahun.
.
Epal untuk meraih kejayaan, keamanan, keharmonian, silaturahim, kemewahan,limpahan hasil dan kekuatan.
Pear untuk tuah, perniagaan yang baik dan kekayaan.
Oren dan limau mandarin untuk menjana dan mengumpul kekayaan.
Anggur untuk membanyakkan keturunan.
Buah-buhan berwarna hijau untuk menambah tenaga dan kesihatan (seperti epal hijau, kiwi dan anggur).
Buah-buahan berwarna merah untuk menambah kekayaan, tenaga dan kesungguhan (epal merah, anggur merah dan manggis).
Buah-buahan berwarna hitam untuk kepintaran dan kreativiti (anggur hitam dan beri hitam).
Buah-buahan berwarna kuning untuk mengumpul kekayaan.
Garis Panduan Diet Malaysia 2010 menyarankan kita makan sekurang-kurangnya dua hidangan buah-buahan dan tiga hidangan sayur-sayuran setiap hari sebagai sebahagian daripada diet yang sihat. Tambah buah-buahan dan sayuran-sayuran ke dalam pemakanan anda setiap hari pada musim perayaan ini untuk menjamin kesihatan sepanjang tahun.
.