Sekiranya membeli buah-buahan, ia hendaklah untuk tujuan dimakan pada hari dibeli atau pada hari esok. Jangan membeli buah-buahan secara berlebih-lebihan, walaupun harganya murah, kerana:
Buah-buahan tempatan tidak tahan lama jika disimpan lebih daripada tiga hari. Rasanya juga menjadi kurang sedap.
Cara memilih buah-buahan
Beli buah-buahan pada musim buah agar dapat buah-buahan yang lebih bermutu.
Apabila membeli betik atau pisang, janganlah dipicit-picit. Perbuatan ini akan menyebabkan buah-buahan tersebut lebam, rosak dan cepat busuk.
Jangan membeli ketika pembeli-pembeli lain sedang ramai atau berebut-rebut membeli kerana:
* Harga menjadi lebih mahal.
* Tidak dapat membuat pilihan dengan teliti.
Perhatikan keadaan buah-buahan tersebut:
* Keseluruhan buah-buahan tersebut kelihatan segar dan tidak layu.
* Rasanya berat
* Tidak terdapat bekas terpotong, digigit ulat atau binatang.
* Tampuknya tidak mempunyai tanda menunjukkan telah lama dipetik atau telah lama diperam.
Petua mengenali nanas yang masak:
* Mata-matanya tidak berapa timbul lagi.
* Jambul atau kumpulan daun-daun yang tumbuh di hujung nanas mudah ditanggalkan.
* Warna nanas itu kelihatan menunjukkan warna-warnanya yang tertentu, iaitu kuning tua, kuning keemas-emasan atau kuning kemerah-merahan.
Petua mengenali tembikai yang masak:
* Kulitnya agak licin.
* Pangkalnya gemuk dan semakin ke hujung warnanya putih kuning air.
Sekiranya tembikai itu telah dibelah, pastikan:
* Jangan mudah terpengaruh dengan warna merah kerana ia mungkin dibalut dengan plastik berwarna merah.
* Warna tembikai yang asli kelihatan merah berseri, bukannya pucat. Manakala isinya pejal dan rongga-rongganya kasar.
* Biji-biji isinya berwarna perang tua ataupun hitam dan agak keras.
Buah-buahan tempatan tidak tahan lama jika disimpan lebih daripada tiga hari. Rasanya juga menjadi kurang sedap.
Cara memilih buah-buahan
Beli buah-buahan pada musim buah agar dapat buah-buahan yang lebih bermutu.
Apabila membeli betik atau pisang, janganlah dipicit-picit. Perbuatan ini akan menyebabkan buah-buahan tersebut lebam, rosak dan cepat busuk.
Jangan membeli ketika pembeli-pembeli lain sedang ramai atau berebut-rebut membeli kerana:
* Harga menjadi lebih mahal.
* Tidak dapat membuat pilihan dengan teliti.
Perhatikan keadaan buah-buahan tersebut:
* Keseluruhan buah-buahan tersebut kelihatan segar dan tidak layu.
* Rasanya berat
* Tidak terdapat bekas terpotong, digigit ulat atau binatang.
* Tampuknya tidak mempunyai tanda menunjukkan telah lama dipetik atau telah lama diperam.
Petua mengenali nanas yang masak:
* Mata-matanya tidak berapa timbul lagi.
* Jambul atau kumpulan daun-daun yang tumbuh di hujung nanas mudah ditanggalkan.
* Warna nanas itu kelihatan menunjukkan warna-warnanya yang tertentu, iaitu kuning tua, kuning keemas-emasan atau kuning kemerah-merahan.
Petua mengenali tembikai yang masak:
* Kulitnya agak licin.
* Pangkalnya gemuk dan semakin ke hujung warnanya putih kuning air.
Sekiranya tembikai itu telah dibelah, pastikan:
* Jangan mudah terpengaruh dengan warna merah kerana ia mungkin dibalut dengan plastik berwarna merah.
* Warna tembikai yang asli kelihatan merah berseri, bukannya pucat. Manakala isinya pejal dan rongga-rongganya kasar.
* Biji-biji isinya berwarna perang tua ataupun hitam dan agak keras.