Resepi Nasi Beriani Gam Ayam
Penyediaan Bahan-bahan:
Untuk nasi
* Basmathi 1 kilogram (kg)
* Daun pandan 3 helai
* Bawang merah
* dikisar 100 gram (gm)
* Bawang putih
* dikisar 100 gm
* Halia
* dikisar 10 gm
* 1/2 tin minyak sapi
* 1 tin susu cair
* 1 sudu pewarna kuning
* Garam
Untuk ayam
* Ayam
* Bawang merah
* dikisar 100 gm
* Bawang putih
* dikisar 100 gm
* Halia
* dikisar 20 gm
* Kayu manis 1 batang
* Cengkih 3 kuntum
* Bunga lawang 2 kuntum
* Rempah beriani sepaket
* Ketumbar
* 100 gm
* Jintan manis 10 gm
* Jintan putih 10 gm
* Susu cair 1 tin
* Daun pudina 50 gm
* Daun ketumbar 50 gm
* Garam
* Gula
Cara masak lauk
* Panaskan minyak kemudian tumis kayu manis, cengkih dan bunga lawang.
* Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau.
* Masukkan rempah beriani, ketumbar, dan jintan. Tumis hingga pecah minyak.
* Masukkan ayam masak hingga empuk.
* Akhir sekali masukkan susu cair dan garam secukup rasa.
Cara masak nasi
* Panas minyak sapi kemudian tumis bahan kisar dan daun pandan hingga naik bau.
* Masukkan susu dan pewarna kuning.
* Masukkan beras
* Kacau hingga sebati
* Biarkan di atas api sederhana sehingga masak
* Selepas nasi sudah masak, masukkan ayam
* Gaul rata dan sedia dihidangkan.
Terima kasih Eksekutif Chef Sous, Samsuddin Ahmad
- Sunway Putra Hotel, Kuala Lumpur
Penyediaan Bahan-bahan:
Untuk nasi
* Basmathi 1 kilogram (kg)
* Daun pandan 3 helai
* Bawang merah
* dikisar 100 gram (gm)
* Bawang putih
* dikisar 100 gm
* Halia
* dikisar 10 gm
* 1/2 tin minyak sapi
* 1 tin susu cair
* 1 sudu pewarna kuning
* Garam
Untuk ayam
* Ayam
* Bawang merah
* dikisar 100 gm
* Bawang putih
* dikisar 100 gm
* Halia
* dikisar 20 gm
* Kayu manis 1 batang
* Cengkih 3 kuntum
* Bunga lawang 2 kuntum
* Rempah beriani sepaket
* Ketumbar
* 100 gm
* Jintan manis 10 gm
* Jintan putih 10 gm
* Susu cair 1 tin
* Daun pudina 50 gm
* Daun ketumbar 50 gm
* Garam
* Gula
Cara masak lauk
* Panaskan minyak kemudian tumis kayu manis, cengkih dan bunga lawang.
* Masukkan bahan kisar. Tumis hingga naik bau.
* Masukkan rempah beriani, ketumbar, dan jintan. Tumis hingga pecah minyak.
* Masukkan ayam masak hingga empuk.
* Akhir sekali masukkan susu cair dan garam secukup rasa.
Cara masak nasi
* Panas minyak sapi kemudian tumis bahan kisar dan daun pandan hingga naik bau.
* Masukkan susu dan pewarna kuning.
* Masukkan beras
* Kacau hingga sebati
* Biarkan di atas api sederhana sehingga masak
* Selepas nasi sudah masak, masukkan ayam
* Gaul rata dan sedia dihidangkan.
Terima kasih Eksekutif Chef Sous, Samsuddin Ahmad
- Sunway Putra Hotel, Kuala Lumpur