Resepi Bubur Cha Cha (Sajian Pencuci Mulut)
Bubur Cha Cha ringkas dan menyelerakan. Buburnya yang berwarna-warni dan empuk menjadi penambah selera untuk menjamah sajian ini.
BAHAN-BAHAN:
· 1 cawan cha cha segera
· 1 biji ubi keledek (dipotong dadu)
· 2 mangkuk santan pekat
· 1 keping gula Melaka
· 1 cawan gula
· 1 sudu besar sagu (direndam dengan air)
· 2 helai daun pandan (disimpul)
· Sedikit garam
CARA MEMBUAT:
Rendam cha cha segera selama 10 minit, rebus sehingga lembut kemudian toskan. Rebus ubi keledek sehingga hampir empuk dan toskan. Masukkan santan, cha cha, ubi keledek, gula Melaka, gula, garam, sagu dan daun pandan ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau. Masak sehingga mendidih kemudian tutup api. Siap dihidangkan.
Bubur Cha Cha ringkas dan menyelerakan. Buburnya yang berwarna-warni dan empuk menjadi penambah selera untuk menjamah sajian ini.
BAHAN-BAHAN:
· 1 cawan cha cha segera
· 1 biji ubi keledek (dipotong dadu)
· 2 mangkuk santan pekat
· 1 keping gula Melaka
· 1 cawan gula
· 1 sudu besar sagu (direndam dengan air)
· 2 helai daun pandan (disimpul)
· Sedikit garam
CARA MEMBUAT:
Rendam cha cha segera selama 10 minit, rebus sehingga lembut kemudian toskan. Rebus ubi keledek sehingga hampir empuk dan toskan. Masukkan santan, cha cha, ubi keledek, gula Melaka, gula, garam, sagu dan daun pandan ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana dan sentiasa dikacau. Masak sehingga mendidih kemudian tutup api. Siap dihidangkan.