Home » » Resepi Laksa Johor

Resepi Laksa Johor

Resepi Laksa Johor

Bahan-bahan:

1 paket spageti (direbus dengan air dan satu sudu besar minyak sehingga lembut)

Bahan A: Direbus dan dikisar (asingkan)

1 kilo ikan kembung

100 gm udang basah

10 gm isi ikan kurau (dibakar)

50 gm udang kering

Bahan B (dikisar):

3 biji bawang besar

15 tangkai cili kering

2 cm halia

2 cm lengkuas

2 cm kunyit hidup

2 batang serai (diketuk untuk tumis)

2 keping asam gelugur

1 kotak santan

1 paket kerisik

1 paket rempah kari

4 ulas bawang putih

Bahan hiasan:

10 biji limau kasturi

1 biji timun (diracik halus)

Sedikit tauge segar

Sedikit jeruk

2 biji bawang besar

3 biji bawang merah dan hijau

Sedikit daun kesum/daun selasih

Bahan sambal belacan:

6 biji lada merah

30 gm belacan (dibakar)

1 biji bawang merah

Garam secukup rasa

Cara membuat:

    Rebus ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan kisar hingga halus bersama air rebusan.
    Untuk menyediakan kuah pula, tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B sehingga wangi
    Apabila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam beberapa  minit.
    Masukkan ikan, udang, udang kering dan ikan kurau kering yang dikisar tadi.
    Masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan dua mangkuk air dan masukkan asam keping.
    Tambah garam dan gula secukup rasa.
    Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1 ½  jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tidak disimpan di dalam peti sejuk.
    Rebus spageti dan tos.
    Untuk menyediakan sambal belacan, mesin atau tumbuk kesemua bahan dan hidangkan bersama kuah laksa.

 



 
Chatroom