Resepi Gulai Ikan Tenggiri
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan tenggiri dipotong 6 bahagian
10 gm udang kering, 40 gm serbuk kari ikan10 gm serbuk kunyit
Asam keping
Bahan perasa secukup rasa
Bahan kisar:
80 gm bawang merah, 10 gm bawang putih, 30 gm halia, 2 batang serai, 15 gm cili kering
Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan garing.
2. Masukkan air, asam keping, serbuk kari, kunyit dan bahan perasa.
3. Masukkan ikan dan reneh hingga masak.
4. Untuk hiasan, masukkan terung dan bendi yang dipotong serong. Sedia dihidangkan bersama nasi ulam. Ikan masin sepat atau bulu ayam adalah gandingan sesuai untuk juadah di atas.
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan tenggiri dipotong 6 bahagian
10 gm udang kering, 40 gm serbuk kari ikan10 gm serbuk kunyit
Asam keping
Bahan perasa secukup rasa
Bahan kisar:
80 gm bawang merah, 10 gm bawang putih, 30 gm halia, 2 batang serai, 15 gm cili kering
Cara membuat:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau dan garing.
2. Masukkan air, asam keping, serbuk kari, kunyit dan bahan perasa.
3. Masukkan ikan dan reneh hingga masak.
4. Untuk hiasan, masukkan terung dan bendi yang dipotong serong. Sedia dihidangkan bersama nasi ulam. Ikan masin sepat atau bulu ayam adalah gandingan sesuai untuk juadah di atas.