Home » » Resepi Kek Karamel Pelangi

Resepi Kek Karamel Pelangi

Resepi Kek Karamel Pelangi

Bahan-bahan (A) :

2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

Bahan-bahan (B) :

Bahagian Atas
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur

Bahan-bahan (C) :

Lapisan Kek

140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk

Bahan-bahan (D):

Merinque

6 bj putih telur

70gm gula kastor

1 sudu teh krim of tartar


Cara membuatnya:

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...

2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.

3. pukul bahan (C)

4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...

5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..

6. bahagikan kpd beberapa bahgian n letak warna

7. masukkan kedlm loyang yg td..

8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C

9. Bila msk angkat dan rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...

10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam dan lepas tu makannnn...


Selamat mencuba.

# Resepi Kek Karamel Pelangi oleh Kak Rohani (Delima Catering)



 
Chatroom